Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 april 2010

Schoffelen tegen de crisis

Kunst en cultuur staan onder druk

TEYLINGEN – De gemeente moet de komende jaren vier miljoen euro besparen omdat de rijksoverheid minder subsidie verleent. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe college een minimum aan nieuwe plannen en ideeën presenteerde tijdens de ondertekening van het coalitieakkoord op donderdag 8 april. Tot 2014 wil de gemeente een groter beroep doen op de zelfredzaamheid van de inwoners. “Wij willen een regisserende gemeente zijn en het eigen initiatief van de samenleving ondersteunen”, zo liet formateur en fractievoorzitter Ard van der Steur (VVD) weten.

Door Joep Derksen

De kerntaken van de gemeente blijven bestaan en volgens de coalitiepartijen VVD, CDA en D66 wordt ook de zorg voor de mensen die hulp behoeven niet verminderd. De kans is zeer groot dat de inwoners in de komende vier jaar de bezuinigingen in de eigen portemonnee zullen merken, al vertelde Van der Steur dat de gemeente eerst in haar eigen vlees snijdt. “We hebben vier wethouders die voor 0,8 fte staan ingeboekt. Hierdoor bezuinigen we in vergelijking met het vorige college 1,2 fte. We vragen de mensen om meer inspanning, dus ook de wethouders doen een stapje terug.” Ook het aantal ambtenaren moet in vier jaar met 5% verminderd worden. Op de vraag of de gemeente van plan is om de afdeling Openbare Werken uit te besteden, wilde Van der Steur niet antwoorden: “We laten dit door het college uitzoeken.”

De eigen bijdrage van de Wmo wordt verhoogd en dit geldt ook voor de eigen bijdrage van het collectief vervoer voor ouderen. Tevens geven de coalitiepartijen de opdracht aan de wethouders om te kijken of bezuinigd kan worden op de drie bibliotheken, twee theaters en het zwembad. De Wasbeek zou eventueel geprivatiseerd kunnen worden en de partijen vragen zich hardop af of het wel zo nodig is voor een gemeente om drie bibliotheken en twee theaters te hebben. Van der Steur: “We moeten dit zeker onderzoeken. Momenteel wordt het zwembad door iedereen gesubsidieerd. We willen wel de kinderen die moeten leren zwemmen en de minder bedeelden van de gelegenheid gebruik laten maken van het zwembad. Maar het is goed te kijken naar het privatiseren van de zwembadfunctie.”

Zwaard

Hangt nu het zwaard van Damocles over de culturele voorzieningen? “Dat zwaard hangt boven de hele gemeente. Dat komt door de handelwijze van de landelijke politiek. We zijn gedwongen om keuzes te maken. We willen wel de voorzieningen op peil houden, maar het is de realiteit dat we daarmee moeten schipperen. We ontkomen er de komende vier jaren vermoedelijk niet aan om beslissingen te nemen die we zelf niet leuk vinden om te nemen”, liet Van der Steur ernstig weten.

De politiek zou het graag zien als de inwoners zelf gaan schoffelen om het openbaar groen te onderhouden. Wel zal het basisonderhoud van de groenvoorziening, wegen- en lichtonderhoud en de afvalverwerking blijven bestaan. 30% van het aantal woningen dat gebouwd wordt, zal sociale woningbouw zijn en de gemeente wil een extra 10% aan ‘betaalbare woningen tot 225.000 euro’ realiseren. De taken van de gemeentelijke monumentendienst worden beperkt tot het dorpsgezicht Warmond. Tevens wil het college dat het doorgaande vrachtverkeer uit Warmond geweerd wordt. Warmonder Ard van der Steur en Warmonder Rose Marie Keijzer (D66) hadden elkaar tijdens de onderhandelingen snel gevonden over dit punt.

OZB

Ook staat de gemeente positief tegenover het invoeren van een extra ozb-belasting voor de ondernemers. Dit moet een nieuw te vormen ondernemersfonds financieren, maar het college laat het initiatief hiertoe over aan de ondernemers zelf. De nieuwbouw van de Schutse in Sassenheim (Sassembourg) en Liduina in Warmond krijgt de hoogste prioriteit van het nieuwe college: “Door duidelijke contracten en prestatieafspraken dragen de betrokken partijen hun eigen verantwoordelijkheid”, zo is te lezen in het coalitieakkoord “Regisseer en bereik meer; de gemeente als regisseur via 2014 naar 2040”.
Op termijn wil het college een sport- en cultuurpas invoeren voor kinderen en minder daadkrachtige inwoners. Bestaande en nog te realiseren gebouwen moeten steeds vaker multifunctioneel gebruikt worden. Verschillende verenigingen moeten dus vaker een gebouw samen delen. Ook aan oud-bestuurders die een wachtgeldregeling ontvangen, wordt een opoffering gevraagd, zo besluit het coalitieakkoord: “Hen wordt verzocht beschikbaar te zijn voor de gemeente.”