Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2010

Anti-mijnexplosieven werken niet goed

STREEK– De anti-mijnexplosieven waarmee het leger werkt, functioneren nog lang niet naar behoren. Zo werd eerder dit jaar het explosief Dramidol getest, maar slechts vier van de achttien exemplaren functioneerden naar behoren. Het Ministerie van Defensie wil niet bevestigen dat er problemen zijn met dit materiaal.

Dramidol is een raketje met slagsnoer dat een pad vrijmaakt in een mijnenveld. Onlangs testte de Geniecompagnie deze explosieve oplossing voor de eerste keer. De Dramidol lag al een tijdje in de schappen en onlangs werd een testvoorraad van achttien stuks afgeschoten op het terrein van het Artillerie Schietkamp in ’t Harde.

“De instructiekaart is duidelijk en de raket is eenvoudig op te stellen”, zo laat een kenner weten in het blad Falcon van de Luchtmobiele Brigade. “Als de Dramidol naar behoren functioneert, creëert het 75 meter lange slagsnoer een pad met een breedte van dertig centimeter in een mijnenveld. Breed genoeg om doorgang te bieden aan een groep van infanteristen.”

Het richten blijkt een leermoment: het richtpunt vaststellen behoeft nog wat training.Vier Dramidols deden wat er van ze verwacht werd, maar bij de rest explodeerde slechts een gedeelte van het slagsnoer. Wat de oorzaak is van het afslaan van sommige exemplaren wordt nu onderzocht. Binnen de Geniecompagnie wordt wel gespeculeerd over de oorzaken: “Mogelijk is het raketje te sterk, waardoor het slagsnoer uit elkaar wordt getrokken, of is de houdbaarheid van de explosieven verstreken.”

Houdbaarheid

Deze informatie roept vragen op voor het Hoofd Landmachtvoorlichting; Luitenant-kolonel Detlev Simons eMSD. “Hoe lang ligt het middel Dramidol al op de schappen en is het verstrijken van de houdbaarheid de oorzaak van het niet goed functioneren van 14 Dramidol’s? Voor welk bedrag is er aan Dramidol ingekocht? Is het Dramidol effectief genoeg om nog gebruikt te worden en wordt het nog beschikbare Dramidol alsnog ingezet bij praktijksituaties?”

Simons antwoordt: “Defensie heeft in 2005 een kleine hoeveelheid Dramidol verworven ten behoeve van beproevingen en operationele inzet voor genie-eenheden van de Koninklijke Landmacht. Gezien het commercieel vertrouwelijke karakter gaan we niet in op de verwervingsgegevens (hoeveelheden en kosten). Defensie heeft recent Dramidol zoals voorzien gebruikt bij testen met explosieven. De aard en uitkomsten van deze testen zijn enkel voor intern gebruik bestemd. De resterende hoeveelheid Dramidol wordt gereserveerd en is geschikt voor toekomstige testen, beproevingen of operationele inzet.”