Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 augustus 2010

“Dit is heel extreem”

Duizenden liters water stromen nieuwe parkeergarage binnen

NOORDWIJK – Het leek donderdag 26 augustus wel of er een rivier stroomde door de parkeergarage van de nieuwe huizen aan de Van Panhuysstraat (tegenover de midgetgolfbaan). Het deksel van een pas aangelegd putreservoir knalde de lucht in, een deel van de straat zakte in en vervolgens stroomden duizenden liters water de parkeergarage en de belendende kamers van de omwonenden binnen. De schade wordt geschat op vele honderdduizenden euro’s. “Het lijkt Bangladesh wel!”

Door Joep Derksen

Jarenlang woonden Willem en Irma Leeuwenburg al op deze locatie. Vijf jaar geleden kwamen zij op het idee om nieuwe woningen op dit terrein te bouwen. Na door alle ambtelijke molens te zijn gegaan, stemde het echtpaar erin toe om 120.000 euro te betalen, zodat het rioolsysteem voor de nieuwe huizen aangesloten zou worden op het in de buurt gelegen retentiebassin. Willem Leeuwenburg was die donderdagochtend woedend en hij liet zijn emoties de volle loop. Ook tegen burgemeester Harry Groen, die poolshoogte kwam nemen. “Nou wil ik het niet op de spits drijven, maar ik heb verschrikkelijk veel geld betaald voor een goed rioleringssysteem en moet je nu eens kijken wat voor rotzooi het is!”, liet de verongelijkte eigenaar weten.

Groen reageerde met een geruststellende toon. “Dit is inderdaad indringend om mee te maken en het mag niet voorkomen. Natuurlijk is wateroverlast niet te vermijden, maar het mag niet in zulke hoeveelheden gebeuren. Ik ga dit uitzoeken. Ook wethouder Martijn Vroom zal langskomen om de situatie ter plekke te bekijken.” Irma Leeuwenburg laat zich in haar reactie niet onbetuigd: “Dit is heel extreem. Het heeft vannacht heel hard geregend en daardoor zat het retentiebassin vol. Hierdoor staan de auto’s tot boven hun banden onder water. Ik twijfel aan de werkbaarheid van het rioleringssysteem; wij zitten nu met de gebakken peren en de schade is enorm. Alle benedenruimtes zijn ondergelopen en deze ruimtes zijn door de verschillende bewoners ingericht als kantoor, logeerkamer of speelkamer. Ook staan er dure spullen als computers, keyboards, wasmachines en drogers. De schade loopt in de tonnen. Dit wordt een verzekeringskwestie en een expert zal ongetwijfeld constateren dat de schade voor de gemeente is.” Ze kijkt naar het tafereel en oordeelt: “Dit lijkt wel Bangladesh. Het is absurd dat het zo gelopen is, terwijl het maar één nachtje geregend heeft.”
Wendy van Gelderen is een van de andere bewoners. Ze spreekt over haar ervaringen: “Vanochtend om 09:00 uur was er nog niets aan de hand, maar een half uur later klapte het riool eruit en ontstond een gat in de weg. Binnen vijf minuten stond er 20 centimeter water in de garage. De hele inhoud van het retentiebassin ligt bij ons in de kelder. Ik denk dat iemand vannacht de verkeerde knop heeft ingedrukt, zodat het water uit dat bassin hierheen is gestroomd.”