Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2010

Verhitte discussies bij stamtafel

NOORDWIJK – Het clubpaviljoen van de Noordwijkse Zeilvereniging aan het strand bood een aangename ambiance voor de 45ste stamtafel. Het schitterende weer en prachtige uitzicht weerhield de stamtafelaars er echter niet van om fel van leer te gaan; waarbij het soms zelfs persoonlijk werd. De aangekaarte onderwerpen zorgden namelijk voor veel emoties: de toekomst van de sport in Noordwijk en de bekostiging van de professionele uitvoering van het bewegingsonderwijs op de Noordwijkse basisscholen.

De discussies begonnen nog gemoedelijk: Emile Schippers, voorzitter van de Sportraad, liet weten dat de binnensportverenigingen een grote behoefte hebben aan zaalcapaciteit. ‘We komen vier zaaldelen tekort. De Northgohal is een gymzaal met twee zaaldelen en geen echte sporthal. Daarom streven we ernaar een nieuwe accommodatie te bouwen waarbij twee keer drie zaaldelen gerealiseerd worden. Dit gebouw kan ter vervanging dienen van de Northgohal of het gebouw aan de overkant bij V.V. Noordwijk.’ Peter van Solingen, sinds zeven jaar voorzitter van de basketbalvereniging NSV, informeerde: ‘Onze situatie is behoorlijk nijpend; we moeten drie basketbalvelden hebben en alle voorzieningen aan onze leden kunnen bieden. In al die jaren heb ik veel mooie woorden gehoord en drie rapporten gelezen over de noodzaak van extra accommodatie. Ik ben benieuwd of het dit nieuwe college gaat lukken.’

Wethouder Gerben van Duin had goed nieuws: ‘De gemeente moet bezuinigen, maar de sport wordt niet echt geraakt. Wel kijken we naar PPS-constructies (publiek-private samenwerking, JD). We zijn er voorstander van om twee sporthallen te bouwen die ruggelings tegen elkaar staan; hierin komen zes zaaldelen van een betere kwaliteit dan we nu hebben. Tot die sporthallen er zijn, blijft de Northgohal voorlopig bestaan omdat we geen sporthalloos tijdperk willen hebben. De nieuwe sporthallen willen we op de Duinwetering bij VV Noordwijk realiseren. Met de steun van de politieke partijen moeten we over drie jaar zicht hebben op een heel goede oplossing.’ De wethouder werd erop gewezen dat de sportverenigingen hun eigen horecafaciliteiten dienden te behouden. ‘We ontlenen ons bestaansrecht aan de contributie-inkomsten en de horecaverdiensten.’

De aanwezige bestuurders van verschillende basisscholen stonden over het onderwerp ‘Bewegingsonderwijs’ lijnrecht tegenover het college van burgemeester en wethouders, zo leek het. Fred van der Woerd, directeur van de Witte School: ‘De afgelopen veertig jaar zijn de vakleerkrachten door de gemeente betaald. We zijn erg teleurgesteld dat het nu opeens is afgelopen; hiermee zal het grootste deel van de vakuren gym verdwijnen. Deze draconische maatregel is een aderlating voor het onderwijs.’

Wethouder Martijn Vroom pareerde de kritiek: ‘Ik vind het verrassend dat u zegt dat de financiering ‘opeens’ afgelopen is. Ik kondigde de wijziging in het gemeentelijk beleid al anderhalf jaar geleden aan. Als gemeente bieden we aan om geld te stoppen in de vakleerkrachten als de scholen ook zelf investeren in ‘stenen’ om zaken als naschoolse opvang en dergelijke mogelijk te maken.’ Leo Kruithof, directeur van basisschool Wakersduin, reageerde fel: ‘We praten over 300.000 euro voor zeven basisscholen. Wij gaan de vakleerkrachten zelf betalen. Als compensatie voor het extra geld aan die vakleerkrachten moeten we de klassen vergroten. Als je vakleerkrachten afschaft, moeten gewone leerkrachten gymles geven. De jongere generaties leerkrachten zijn hiertoe niet bevoegd en de oudere generaties zijn hiervoor niet bekwaam genoeg. Zonder gymlessen nemen bewegingsarmoede en obesitas onder de kinderen toe.’ Kruithof werd gesteund door onder meer Gernand Ekkelenkamp, voorzitter van het collegebestuur van de PCPO Duin & Bollenstreek.

Vroom verduidelijkte: ‘We willen de vakleerkrachten niet afschaffen, maar willen een deal met de scholen. We zijn bereid om meer dan 100.000 euro te investeren in de lokalen in de scholen en willen combinatiefunctionarissen in laten stellen. Deze leerkrachten kunnen hun collega’s bijstaan tijdens de reguliere lessen. De meerwaarde van vakleerkrachten staat buiten kijf, maar als ze worden afgeschaft is dat de keuze van de scholen zelf.’ De komende tijd zullen de scholen en de gemeente in overleg blijven gaan over de toekomst van de vakleerkrachten. Ekkelenkamp en Vroom kwamen wel tot het besluit dat de scholen en de gemeente gezamenlijk de vakleerkrachten zullen voorlichten over de toekomstplannen.
De volgende stamtafel vindt plaats op zaterdag 13 november. Dan zal gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls van de Provincie Zuid-Holland weer aanwezig zijn en praten over de bestuurlijke samenvoeging danwel samenwerking die Noordwijk boven het hoofd hangt.