Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2010

Melodieuze klanken tijdens orgelvoettocht

SASSENHEIM – Een orgelvoettocht tijdens de Open Monumentendag van zaterdag 11 september bracht 35 mensen op de been. Zij bezochten de vier kerken om te luisteren naar het orgelspel van Gerda Peters in de Pancratiuskerk, George Germans in de Julianakerk en Dorpskerk en Teun in ’t Veld in de Havenkerk.

De deelnemers aan de orgelvoettocht liepen van de ene naar de andere kerk om te genieten van de fraaie en soms zelfs imposante orgelmuziek. Voorafgaand aan het orgelspel op de imposante kerkorgels gaven de spelers een korte inleiding over het orgel en het te spelen muzikale programma. Zo liet Germans in de Julianakerk weten: ‘Ieder orgel heeft zijn eigen geluid en elk van deze vier orgels is voorafgaand aan de Open Monumentendag gestemd. Het orgel in deze Julianakerk, dat in 2009 volledig gerestaureerd is, heeft vier banken en tien voorkeursmogelijkheden. Dat betekent dat met dit orgel maar liefst veertig registratiemogelijkheden gespeeld kunnen worden.’

Overal werd andere kerkmuziek gespeeld. In de Julianakerk konden de toehoorders onder meer genieten van de ‘Meditatie over de heilige geest van God’ van Breukhoven en ‘Dank sei de Herr’ van Händel.
Koster Ariska van Delft van de Julianakerk heette de bezoekers welkom: ‘Dit kerkorgel is ook een gemeentelijk monument en ik ben blij dat de mensen binnen kunnen komen om ernaar te luisteren. Als het aan mij ligt, bleven de kerkdeuren altijd open, maar in de huidige maatschappij kan dat helaas niet.’ Over de orgelvoettocht laat ze weten: ‘Dit is de eerste keer dat de orgelvoettocht wordt gehouden. In onze kerk kunnen 700 mensen zitten, al verwacht ik dat het bij enkele tientallen mensen zal blijven.’ Van Delft had gelijk; 35 toehoorders is weliswaar niet bijzonder veel, maar ze genoten allen met volle teugen. Wellicht kunnen zij hun vrienden en familie enthousiasmeren om volgend jaar mee te gaan naar de tweede editie van de orgelvoettocht.