Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 oktober 2010

Afval opruimen om crisis te lijf te gaan

TEYLINGEN – Weinig nieuws staat in de 155 pagina’s dikke programmabegroting 2011 – 2014 die het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 28 september presenteerden. Het belang van deze programmabegroting mag echter niet onderschat worden; in de komende vier jaar gaat de gemeente meer dan 10 miljoen euro bezuinigen. En iedereen gaat dat voelen. “Dus de inwoners kunnen zelf schoffelen, afval opruimen en de sociale cohesie in de wijk vergroten.”

Door Joep Derksen

VVD-wethouder Leo van der Zon (Financiën) liet tijdens zijn presentatie herhaaldelijk weten dat hij liever niet spreekt over “bezuinigingen”, maar over “ombuigingen”. In 2011 bedragen die 1,4 miljoen euro, het jaar erop 2,1 miljoen euro, in 2013 maar liefst 3,1 miljoen euro en in 2014 zelfs 3,7 miljoen euro. De gemeente wil ook in eigen vlees snijden: de totale loonsom van ambtenaren wordt met 950.000 euro verlaagd “en dat gaat niet via administratieve handigheden”, zo verzekerde Van der Zon.

Onder (financiële) druk wordt alles vloeibaar, dus de gemeente gaat de komende jaren de samenwerking intensiveren met de andere Bollenstreekgemeenten: Noordwijk, Lisse, Hillegom, Noordwijkerhout en Katwijk. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het in elkaars gemeenten inzetten van Boa’s (bestuurlijke opsporingsambtenaren). Maar ook op het afvalgebied is samenwerking mogelijk, aldus Van der Zon: “Misschien kan de Voorhoutse milieustraat functioneren voor een paar andere Bollenstreekgemeenten.”

Nieuw beleid, ter waarde van 600.000 euro, gaat de gemeente de komende jaren toch ook uitvoeren. Te denken valt hierbij aan extra ambtenaren op het gebied van duurzaamheid, investeringen voor de herinrichting van de Boterhuispolder en Koudenhoorn, de invoering van een sportpas en een cultuurpas en investeringen voor de Noordelijke Randweg Voorhout.

Wat de subsidies betreft: de gemeente gaat een andere handelwijze toepassen: het worden specifieke in plaats van generieke subsidies. Dus de subsidieontvangende organisaties krijgen niet automatisch hun jaarlijkse subsidie uitgekeerd, maar de gemeente draagt alleen bij aan nieuwe initiatieven, die voor die tijd nauwkeurig onder de loep genomen worden.

Ambities

Wethouder John Stuurman (D66) laat weten ambities te hebben op het milieugebied: “Ik krijg wellicht de titel ‘Mister Duurzaamheid’. Ik wil het gebruik van zonnecollectoren stimuleren en zal overal roepen; ‘Denk aan het milieu!’. Nieuwbouwwoningen moeten minimaal naar energieneutraal en ledlampen moeten veel meer gebruikt worden.” Zijn collega Karin Lambrechts (VVD) heeft de portefeuilles waar het meest op wordt bezuinigd, zoals de verenigingen en de bibliotheekvestigingen. “Ik ben met verenigingen en organisaties in gesprek; ik verwacht een constructieve houding van hen, dat ze meedenken en laten zien dat ze met bezuinigen bezig zijn. Als ze meer willen doen voor de eigen leden en als dat een kleine investering inhoudt, dan sta ik er voor open om hen hierin te steunen.”
Wethouder Kees van Velzen (CDA) stimuleert de inwoners om de schoffel in de hand te nemen, zodat de eigen buurt beter onderhouden wordt. “We gaan uit van eigen verantwoordelijkheid voor de eigen leefomgeving. Dus de inwoners kunnen zelf schoffelen, afval opruimen en de sociale cohesie in de wijk vergroten. Ga eens koffie met elkaar drinken. Ook voor het onderhoud van projecten, zoals Park Rusthoff, de Voorhoutse kinderboerderij en Park Overbosch dienen de inwoners hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en deze trekpleisters te onderhouden.”