Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 oktober 2010

“De fut is er uit”

VOORHOUT – De ondernemers aan de Herenstraat hebben de afgelopen vier jaar gigantische omzetverliezen geleden. Dat is te wijten aan de vele bouwactiviteiten die in deze winkelstraat annex doorgaande route hebben plaatsgevonden. Projecten als de bouw van de nieuwe Agnes (Herenstaete), het aanleggen van een nieuwe waterleiding en het opknappen van de Herenstraat zelf volgden elkaar op. Als de weg al niet officieel was afgesloten, zorgde bouwverkeer er wel voor dat er lange files op de Herenstraat stonden. De (bijna) onbereikbaarheid van de winkels zorgde ervoor dat veel klanten de zaken links lieten liggen. Het eerste slachtoffer van al die bouwperikelen is Toys2Play.

Door Joep Derksen

Na vijftien jaar houden de ondernemers Jos (58) en Bianca (42) van den Berg op met hun winkel Toys2Play. Vijf jaar geleden verhuisden ze van de Boekhorstlaan naar de Herenstraat en in eerste instantie leidde dat tot een omzetstijging van 25%, zo liet Jos van den Berg weten. De Agnesbouw, rioleringsaanleg en de tientallen busjes en vrachtwagens die dagelijks voor de winkels geparkeerd stonden, blijken uiteindelijk funest te zijn geworden. “Het was levensgevaarlijk voor de kinderen om hier te zijn. Veel klanten maakten de keuze om naar Sassenheim te gaan voor hun cadeau’s. Onze omzet is met 120.000 euro gedaald in die jaren.”

Voor november moest het echtpaar beslissen om een nieuw huurcontract van vijf jaar voor het pand aan te gaan. Daar zien ze vanaf. “Al die jaren hoop je dat het weer aantrekt, maar we willen niet meer de winkel van de grond af opbouwen. Nadat we binnen de organisatie aangaven dat er de mogelijkheid bestond voor iemand om in Voorhout verder te gaan met Toys2Play, meldde Marco de Feijter (38) uit Noordwijk zich aan. Hij neemt de zaak per 1 november over en heeft veel ambitie. We hopen echt voor hem dat het beter zal gaan en wensen hem veel succes.”

Bouwleed

Een rondgang langs een aantal andere winkeliers laat zien dat het bouwleed breed gevoeld wordt. Ab en Frans van Kesteren, van de gelijknamige groentespecialist, vertellen: “De vier jaar waarin gewerkt is aan de bouw van de Herenstaete is voor ons zakelijk gezien een vreselijke tijd geweest. Eerst kwamen er de vele vrachtwagens met aanhangers vol puin en daarna was het aan de beurt van minimaal 1.500 vrachtwagens met zand van het uitgraven van de parkeergarage. Mede door het non-stop vrachtverkeer zijn steeds meer mensen de Herenstraat gaan mijden. Fietsers voelden zich niet meer veilig (zeker met kleine kinderen) en als automobilist stond je constant in de file. De laatste twee jaar stond er bij ons een paar keer per week op minimaal zeven aansluitende parkeerplekken een grote kraam van een bouwfirma. Nu hebben wij veel klanten die één keer boodschappen doen voor de gehele week. Als deze klanten de auto niet voor de deur konden zetten reden ze onze winkel voorbij, dus dit betekende voor ons weer minder klanten.”

Ab van Kesteren vervolgt: “Vorig jaar zijn wij een behoorlijke tijd slecht bereikbaar geweest omdat de waterleiding vervangen moest worden. Dit betekende wederom slechte bereikbaarheid van onze winkel en weer wat minder klanten. De Herenstraat moest worden opgeknapt, maar in deze zeven maanden was onze winkel nog veel slechter bereikbaar. Binnen nu en een paar jaar zal er weer een grote bouw tussen Oma’s Oorbel en de Toog op de Herenstraat plaats gaan vinden. Ook dat zal weer leiden tot veel hinder op de Herenstraat.”

Verwachtingen

Emmy van Noort – Van Kesteren runt een winkel in onder meer verfartikelen: “We hebben geen last gehad van de bouwperikelen, want de mensen gaan bewust naar onze winkel. Daarnaast zijn we zelf meer bij de mensen langs gegaan om de producten af te leveren. Voor bijvoorbeeld foodwinkels ligt dat wat anders.” Over de renovatie van de Herenstraat oordeelt ze: “Wellicht waren de verwachtingen van de winkeliers over het eindresultaat, maar hen is wel een mooie worst voorgehouden. Uiteindelijk zijn er alleen maar nieuwe tegels in de Herenstraat gekomen.”
Marjon Ammerlaan staat op maandag 25 oktober in de fonkelnieuwe bakkerijwinkel die op enkele honderden meters afstand ligt van de oude winkel. “Door die werkzaamheden is het heel slecht geweest; dat heeft ons veel klanten gekost. We zijn blij dat we hier geopend zijn, want samen met de groenteboer en de visboer hebben we hier een verspleintje.” Ook Liny Lucy, winkeldame bij Bastian Shoes, ziet het positief in: “We zijn sinds maart open en hadden een moeilijke start, maar nu gaat het veel beter. Iedereen heeft fors geleden en de winkels waren vaak onbereikbaar. Als nieuwe zaak heb je zo’n twee jaar nodig om te groeien en ik kijk met goede hoop naar de toekomst.”