Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 oktober 2010

Bescal is dure beheerder

LISSE – De kosten van de Stichting Bescal (Stichting tot Beheer van Sociaal-culturele en Culturele Accommodaties Lisse) zijn twee keer zo hoog uitgevallen als verwacht. Eerder ging de gemeente Lisse nog uit van een subsidiebudget van 200.000 euro; nu blijkt dit budget maar liefst 389.848 euro te zijn. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) maakte dit nieuws bekend op dinsdag 12 oktober.

Het afgelopen jaar heeft Bescal het beheer, onderhoud en exploitatie overgenomen van ’t Poelhuys en het jongerencentrum De Greef. Een deel van de extra kosten is te wijten aan vervangingsinvesteringen die door de vrijwilligers niet in voormalige begrotingen waren aangegeven. De komende jaren gaat Bescal ook het beheer overnemen van het nieuwe clubgebouw van speeltuinvereniging Kindervreugd en het nog te realiseren Floralistheater. Ook de Beukenhof staat op de nominatie om van de SWOL (Stichting Welzijn Ouderen Lisse) overgenomen te worden. Hoe hoog de onderhouds-, beheer- en exploitatiekosten van deze instanties zijn, is op dit moment volgens Bescal nog niet in te schatten.
Brekelmans: ‘Bescal is in het leven geroepen om het beheer, onderhoud en de exploitatie van de gebouwen te professionaliseren. Er was sprake van achterstallig onderhoud van de culturele gebouwen. We hadden twee ton gereserveerd voor de beheerslasten, maar hierin waren niet het achterstallig onderhoud en de vervanging meegenomen. Er is behoorlijk wat achterstallig onderhoud geweest, want onze eigendommen zijn in het verleden niet goed beheerd. We verwachten dat de prestatiesubsidie die we in 2011 aan Bescal verlenen zal zijn gedaald naar 260.000 euro, al kan dat bedrag hoger zijn.’