Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2010

SWOL krijgt minder geld

LISSE – Een subsidie van 425.000 euro voor de SWOL (Stichting Welzijn Ouderen Lisse). Dit bedrag wil het college van burgemeester en wethouders toekennen aan de organisatie die met allerlei activiteiten de Lissese senioren ondersteunt. Het bedrag is wel 35.000 euro lager dan de SWOL voor het jaar 2011 had aangevraagd, zo maakte het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 21 september bekend.

In juni had de SWOL een subsidieaanvraag van 460.339 euro ingediend en deze begroting is door het college bekeken op de zogeheten kernfuncties. In de komende jaren wil de gemeente andere activiteiten, zoals tai chi en Engelse lessen, niet meer subsidiëren. De subsidie voor dit soort activiteiten is 90.000 euro en wordt trapsgewijs in vier jaar afgebouwd (22.500 euro per jaar).

Uit ambtelijke stukken blijkt dat de SWOL de geplande uren die aan de kerntaken besteedt wordt, fors heeft opgeschroefd. Bijvoorbeeld waar het gaat om het ‘signalerend huisbezoek’. Voor 2010 stonden in totaal 320 (door de gemeente gesubsidieerde) arbeidsuren gepland om deze huisbezoeken op te zetten. In de subsidieaanvraag 2011 wordt een totaal van 700 uur begroot, ‘zonder dat de dienstverlening anders wordt vormgegeven’, zo laat een ambtelijk rapport weten. Voor deze ruime verdubbeling van het aantal uren kon de SWOL geen onderbouwing aanvoeren, daarom gaat de gemeente uit van hetzelfde aantal uren als voor 2010 was aangegeven.
De SWOL kan op een later moment een onderbouwde subsidieaanvraag indienen met betrekking tot het signalerend huisbezoek. Een duidelijke waarschuwing richting de SWOL klinkt ook door in het ambtelijk rapport: ‘Mocht er sprake zijn van mogelijk problematiek op het gebied van personeel als gevolg van het veranderingsproces, dan zal dit niet moeten worden verweven in de subsidieaanvraag, maar apart door de SWOL bij de gemeente moeten worden aangekaart.’