Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2010

Panorama Tulipland gaat naar Lisse

TEYLINGEN – Panorama Tulipland verdwijnt uit Voorhout en wordt verplaatst naar Lisse. Mede-eigenaar Herman van Amsterdam liet dinsdag 7 december weten dat het boek “Panorama Tulipland in Teylingen” over en sluiten is. Hij kan zich niet vinden in de visie van het gemeentebestuur van Teylingen. Wethouder Karin Lambrechts laat desgevraagd weten het verdwijnen van Panorama Tulipland “hartstikke jammer” te vinden.

Voorafgaand aan de uitreiking van de vrijwilligersprijzen, die in Panorama Tulipland bij het levenswerk van schilder Leo van den Ende plaatsvond, uitte Van Amsterdam zich over de toekomst van het museum en de daar tentoongestelde panorama’s. Hij reageert ook op het bericht dat vorige week in het Leidsch Dagblad stond aangaande de komst van een “bollencorpus” naar Lisse. Binnen enkele jaren moet Panorama Tulipland vanaf haar huidige locatie aan de Jacoba van Beierenweg verhuizen naar een andere locatie. Al jaren wordt gekeken naar de directe omgeving rond de ruïne van Teylingen. Tot nog toe zonder resultaat: kostendragers als een bioscoop of een supermarkt werden niet als wenselijk geacht in de bestemmingsplannen.

Van Amsterdam, die altijd een duidelijke voorkeur voor Teylingen als toekomstige vestigingsplaats voor de panorama’s heeft aangegeven, stelde dinsdagavond: “Teylingen heeft duidelijk gemaakt dat het Panorama Tulipland niet elders in deze gemeente gevestigd kan worden. We kijken nu in eerste instantie naar Lisse: zij denken met ons mee. De manier waarop de visie van Teylingen is, blijkt niet te werken. Zij willen geen hoogbouw rondom het panorama mogelijk maken.”

Met de eerste vervolgstappen is het bestuur van Panorama Tulipland al bezig: “Binnenkort hopen we met de IBC in gesprek te komen om te praten over het gebouw van de Floriade (de bollencorpus), dat wellicht in 2013 naar Lisse komt. Wij zijn daarin geïnteresseerd; zo’n afspraak zal lopen via de citymanager van Lisse, Harry Duivenvoorden.”
Voor de wethouder kwam de mededeling van Van Amsterdam als een volslagen verrassing: “Ik begrijp dat ze op zoek zijn naar een andere locatie en het zou hartstikke jammer zijn als ze uit Teylingen weg zijn. Als het maar in de Duin- en Bollenstreek blijft; het zou zonde zijn als die doeken in kisten worden opgeborgen. Dan heb ik liever dat de mensen het kunnen bekijken, ook al is het vijf kilometer verder. Dat laat niet weg dat dit een groot verlies is voor Teylingen op zowel toeristisch als cultuurhistorisch vlak.”