Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 december 2010

“Van financiële steun is geen sprake”

TEYLINGEN – De vraag of de gemeente zich wil inzetten voor alle kinderen die buiten de gemiddelde normen vallen, is ook gesteld aan wethouder Kees van Velzen (CDA). Hij reageert op opmerkingen van Wilfried Bakker.

Vindt de wethouder dat leerlingen die extra aandacht nodig hebben, hierbij gefaciliteerd moet worden door de gemeente waarin ze wonen? Het kan dan gaan om financiële steun, apart leerlingenvervoer of extra faciliteiten op de basisscholen.

Van Velzen: ”Leerlingen die extra aandacht nodig hebben, worden gefaciliteerd door de scholen die hiervoor (rijks)bekostiging ontvangen. De gemeente is hierbij geen partij. Het bijzonder onderwijs heeft, evenals het openbaar onderwijs, eigen besturen en opereren zelfstandig. Van financiële steun is dus geen sprake en het bieden van extra faciliteiten is de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur.”

“Het leerlingenvervoer is wettelijk geregeld, het uitgangspunt hiervoor is de vrijheid van onderwijs. De toegankelijkheid van bijzonder of speciaal onderwijs moet gegarandeerd zijn. Hoogbegaafdenonderwijs valt niet onder bijzonder of speciaal onderwijs. Maar de gemeente kan bij afstanden van meer dan zes kilometer tussen huis en school onder bepaalde voorwaarden wel bijdragen in het vervoer, door het verstrekken van een auto-, fiets- of brommervergoeding, het bekostigen van openbaar vervoer of het regelen van vervoer met busjes.

Vindt Van Velzen dat aparte klassen voor hoogbegaafde leerlingen binnen een bestaand schoolgebouw de kwaliteit van het onderwijs voor de leerlingen verbeterd?

“De gemeente heeft er geen zicht op of aparte klassen voor bijvoorbeeld hoogbegaafde leerlingen de kwaliteit van het onderwijs verbetert. Wellicht kunnen schooldirecteuren/managers hierop een antwoord geven.”

Wil de gemeente bijdragen aan een betere kwaliteit van het onderwijs? Zo ja: hoe?
“De gemeente is primair verantwoordelijk voor het bieden van voldoende en kwalitatieve huisvesting en het verzorgen van leerlingenvervoer. Daar ligt de bijdrage aan onderwijs. Lokaal onderwijsbeleid is een keuze en daar doet de gemeente Teylingen beperkt iets aan. De onderwijsbesturen zijn primair verantwoordelijk voor het bieden van kwalitatief onderwijs.”