Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 januari 2011

Kustversterking met parkeergarage wordt dure wens

KATWIJK – De gemeenteraad gaat akkoord met de komst van de kustversterking. De zogeheten ‘Dijk – in – duin variant”, die gecombineerd wordt met een parkeergarage is een duurdere variant. Hierdoor zal de gemeente 5,6 miljoen euro meer moeten bijdragen aan de kustversterking. Hiervoor in de plaats komen er op ruimtelijk vlak wel meer mogelijkheden. Een mogelijke extra bijdrage vanuit de renovatiegelden van 1,5 miljoen kan nog bovenop dit bedrag komen, waardoor het totale extra kostenplaatje voor de kustversterking boven de zeven miljoen euro dreigt te komen.

Die berekening werd niet door het college aangegeven, maar door commissieleden Leen van den Oever (CDA) en John Zuijderduijn (ChristenUnie). “En dan is er nog altijd geen zekerheid over de extra onderhoudskosten”, zo liet commissielid Esther Schoonenberg (GemeenteBelangen) weten. “Ook de verwerving van de grond is nog niet geheel geregeld.” Wethouder Daan Binnendijk reageerde: “Die anderhalf miljoen hangt inderdaad nog in de lucht. We zijn in gesprek met het rijk over potjes voor innovatieve bestedingen. Dat verloopt goed, maar als het op niks uitloopt zit het risico er in dat we een extra anderhalf miljoen euro moeten financieren. We moeten echter met dit project doorgaan; die kustverdediging moet echt in 2015 gerealiseerd zijn. Langer nadenken kan het risico opleveren dat het rijk het geld niet meer heeft. Laten we tempo maken, anders loopt het weg van ons.”

De aanbesteding van de parkeergarage kan ook nog (fors) duurder uitvallen. Binnendijk: “Het kan zijn dat bij de daadwerkelijke aanbesteding het project duurder is. Dan gaat de collectebus niet direct bij de gemeente Katwijk langs, maar kijken we elkaar eerst recht in de ogen of dit het project is wat we daadwerkelijk willen doen. Er zal eerst een vergadering plaats vinden hoe we dat gezamenlijk oplossen. We gaan niet nu al zeggen om dat extra geld bij te leggen.”

Over de extra onderhoudskosten informeerde Binnendijk: “Het enige belang is dat Katwijk veilig wordt qua waterprogramma. Dat kan met tien meter hoog zand voor de boulevard, maar wij hebben ook wensen voor een parkeergarage. Het rijk, de provincie en het hoogheemraadschap hebben daar financieel geen boodschap aan, al willen ze wel meedenken. Onze belangen liggen in het ruimtelijk uitzicht en de parkeergarage. Hogere onderhoudskosten komen voor rekening van Katwijk. Het kost de gemeente helaas extra geld, maar dit is de uitkomst die ik aan u voorleg.” In het gereserveerde bedrag zit ook een financiële compensatie voor ondernemingen die vanwege de kustversterkingwerkzaamheden enige tijd hun bedrijf niet kunnen laten opereren. Binnendijk besloot: “We willen op korte termijn de overeenkomst ondertekenen.”