Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 januari 2011

Nijpend begraafplaatsentekort

VALKENBURG – De nieuwe begraafplaatsen in Valkenburg laten nog even op zich wachten. Al in 2007 werden vragen gesteld over het dreigende tekort aan de laatste rustplaatsen, maar sinds die tijd is er weinig gebeurd om meer ruimte te creëren. Commissielid Jeroen Ravensbergen (CDA) kaartte woensdag 12 januari het onderwerp opnieuw aan tijdens de vergadering van de commissie Ruimte.

Ravensbergen: “In 2007 werd gezegd dat dit probleem niet urgent was, omdat we nog drie jaar vooruit konden met de ruimte. Inmiddels zijn we vier jaar verder: hoe ziet het met de strook grond bij de Tjalmaweg. Met dat terrein kan de capaciteit geregeld worden.”

Wethouder Daan Binnendijk liet weten dat er “een paar problemen met de bestemming” zijn. Hij legde uit: “Op die locatie zijn behoorlijk was archeologische verwachtingen en de Provincie beschermt dat gebied. Dat betekent dat je daar niet mag gaan graven voordat je er toestemming hebt. Ook ligt de betreffende strook in de zone waar de Provincie een zogeheten werkpark wil hebben liggen. Dat zijn een aantal belemmeringen.”
De wethouder erkende de noodzaak dat snelle actie nodig is, want de natuurlijke levensloop laat zich niet stoppen. “Het college komt dit jaar nog met een aparte nota over hoe wij de begraafplaatsen in Valkenburg of voor Valkenburg denken te gaan oplossen.” Met deze woorden impliceerde Binnendijk dat geboren en getogen Valkenburgers wel eens een naar een laatste rustplaats buiten Valkenburg zouden moeten.