Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 januari 2011

Stemmen in de supermarkt

VOORHOUT – Stemmen in de supermarkt: het kan voortaan ook in de gemeente Teylingen. Het college van burgemeester en wethouders bepaalde vorige week dat een van de stembureaus voortaan zitting zal nemen in de Plus van Dijk supermarkt. Hiermee komt het stembureau in café-restaurant Boerhaave te vervallen.

Tot enige jaren geleden stemden veel dorpsgenoten in Huize Agnes aan de Herenstraat, maar sinds de sloop van dat gebouw in 2006 werd het stembureau verplaatst naar Boerhaave. De stembureauleden waren hier niet enthousiast over: “Te koud en te donker”. Ook waren er te weinig parkeerplaatsen in de buurt. De gemeente heeft het idee ontwikkeld om, bij wijze van experiment, het stembureau onder te brengen in de supermarkt. Bedrijfsleider Van Dijk heeft al aangegeven zijn medewerking te willen verlenen. Als dit experiment positief uitpakt, overweegt de gemeente Teylingen om bij toekomstige verkiezingen meerdere stembureaus te vestigen in een supermarkt of vergelijkbare locatie.

Voor de betreffende supermarkt heeft de aanwezigheid van een stembureau op de dag van de verkiezingen nog een extra voordeel: de stemmers kunnen gelijk hun boodschappen doen. Dit experiment kan dus ten koste gaan van de omzet van collega-ondernemers. Echter, tot een supermarktoorlog zal het niet leiden, zo laat AH-manager John Zonneveld van het filiaal in Voorhout weten: “Ik ben door de gemeente niet geïnformeerd over het opzetten van een stembureau bij de Plus. Ik heb er zelf geen ruimte voor; zij blijkbaar wel. Bij mij zou een stembureau niet geplaatst kunnen worden: mijn winkel zit vol.’
De gemeente stelt tevens een mobiel stembureau in, dat ’s ochtends het Warmondse Mariëngaerde bezoekt en ’s middags de BNS in Voorhout. Het stembureau van het Woonzorgcentrum ActiVite de Schutse wordt vervangen door het gemeentekantoor aan de Wilhelminalaan 25 in Sassenheim. De Kaagsociëteit is met 157 kiezers het kleinste stembureau van Teylingen. De gemeente heeft overwogen dit op te heffen, maar uit vrees voor wettelijke bezwaren blijft dit stembureau in ieder geval bij de eerstvolgende verkiezingen nog gehandhaafd. De eerste keer wanneer op deze en andere locaties gestemd kan worden is op woensdag 2 maart: de Provinciale Statenverkiezingen.