Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 januari 2011

“Vorst laat muren afbrokkelen”

TEIJLINGEN – De realisatie van de hagen gebeurt wellicht al binnen vijf jaar en de tweede slotgracht is een lange termijn project. Wat echter veel minder lang op zich kan laten wachten, is de revitalisatie van de muren, zo oordeelt de beheerder Rutgrink.
Bold
Hij laat weten: “Het onderhoud van het voegwerk staat al jaren op de planning bij de Rijksgebouwendienst, maar het wordt steeds uitgesteld. Ieder jaar moet ik na de winter puinruimen, omdat er brokken afvallen. Dat komt doordat de ruïne is opgebouwd uit zachte stenen; na een natte periode gevolgd door vorst brokkelen de muren af. De verwachting is dat de Rijksgebouwendienst dit jaar of uiterlijk volgend jaar beginnen met de revitalisering. Het is een proces dat meerdere jaren gaat duren; een paar vakkundige mensen zal er dan in de periode april tot oktober mee bezig zijn.”
Joost van Bennekom, vastgoedmanager Rijksgebouwendienst, laat echter weten dat er dit jaar zeker geen sprake zal zijn van een grote revitalisatie van de ruïne van Teylingen. “De financiën hiervoor zijn nog niet rond en voor dit jaar is al vastgelegd waar het budget naar toe gaat. Er is alleen ruimte voor kleine klusjes en een onderzoek om de muren af te dekken. Wel gaan we een proef doen met dat afdekken, wat hopelijk dit voorjaar gebeurt. Het indringen van regenwater op de muur is een groot probleem, al gaat het niet zo hard dat stenen afbrokkelen. We hebben tien jaar geleden foto’s gemaakt van de ruïne en gaan dit binnenkort weer herhalen om te kijken hoe hard de muren achteruit gegaan zijn. Iets dergelijks hebben we ook gedaan bij een kasteel in Haarlem en daar viel de achteruitgang wel mee.” De mensen hoeven zich geen zorgen te maken over het voortbestaan van de ruïne van Teylingen, zo laat Van Bennekom tot slot weten: “Het is een monument met een erfgoedfunctie; die blijft in onze portefeuille.”