Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 maart 2011

Trainen tegen rampen

LISSE – Als een gemeentelijke organisatie niet goed voorbereid is op een ramp, kan dat politieke risico’s met zich meebrengen, nog afgezien van de juridische en financiële gevaren zoals schadeclaims. Mede hierom investeert de gemeente 15.200 euro om een deel van haar medewerkers deel te laten nemen aan een opleidings-, trainings- en oefenplan aan het eind van dit jaar.

Het gestuntel van de burgemeester van Moerdijk na de uitslaande brand bij Chemie Pack, die leidde tot zijn aftreden heeft haar uitwerking niet gemist op het bestuurlijke vlak. Dat blijkt uit een ambtelijk stuk dat dinsdag 15 februari openbaar werd gemaakt. Het college stelt dat ambtenaren deel moeten nemen aan oefeningen voor een crisis of rampsituatie. Een ambtelijk advies luidt: ‘Het is noodzakelijk dat de gemeentelijke rampenbestrijdingsorganisatie op adequaat niveau is voorbereid op een ramp of zwaar ongeval. Dat is een wettelijke verplichting. Ervaringen met landelijke incidenten leren ons dat in het geval een organisatie niet goed is opgeleid en getraind, dit bestuurlijke consequenties kan hebben.