Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 maart 2011

Z-ambassadeurs houden Noordwijk schoon

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – ‘Als je je ergens aan ergert, moet je er wat aan doen!’ Frustratie over het straatvuil heeft zestien inwoners ertoe aangezet om niet alleen maar te praten, maar zelf actie te ondernemen om alle plastic zakjes, stukken hout, stoelen en oude kerstbomen te verwijderen. Deze zogeheten Z-ambassadeurs (‘Z’ staat voor ‘Zwerfafval’) werden zaterdag 12 maart, op de Nationale Schoonmaakdag, met een welverdiend bakje koffie in het zonnetje gezet.

De bestrijders van het zwerfafval zouden officieel om 12 uur bij elkaar komen op het parkeerterrein bij het Bollenbad. De eersten die kort voor dit tijdstip arriveerden, keken echter om zich heen en konden niet wachten. Binnen enkele minuten verzamelden ze een hele meuk aan troep, dat vervolgens op een gemeentelijke laadbak gelegd werd. Corrie van Helden doet haar naam eer aan: ‘Al jarenlang raap ik met regelmaat afval op in mijn woonomgeving. Je moet namelijk niet alleen maar ouwe mennen; als je je ergens aan ergert, moet je er wat aan doen. Ik vind de meest krankzinnige dingen; variërend van aanstekers tot kerstbomen. Zelfs hele pakketten aan huis-aan-huisbladen, met de banderol er nog om.’

Helmus Wildeman zette vorig jaar het Z-ambassadeurschap op: ‘Ik ben een freak op dit gebied, want ik erger me ongelooflijk aan het zwerfafval. De landelijke informatiecampagnes helpen totaal niet; je moet het gewoon doen. Het huidige college heeft mijn initiatief omarmd om Z-ambassadeurs in te stellen en nu zijn er al 16 ambassadeurs. We krijgen hier geen geld voor; onze beloning is de waardering die we krijgen, dat Noordwijk een stukje schoner wordt en dat we hier een heel positief gevoel van krijgen.’

Z-ambassadeur zijn heeft ook een nadeel, zo besluit Van Helden: ‘Je moet oppassen, want op het laatst zie je alleen maar de troep op straat.’ Wie meer informatie wil over het Z-ambassadeursschap, kan contact opnemen met Wildeman: M: 06 2905 2717 of E: info@wildemanconsult.com.