Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 maart 2011

Verf of geen verf


LISSE – De renovatie van het pand aan de Heereweg 143A krijgt de goedkeuring van de leden van de monumentencommissie. Wel willen ze nog een voorbeeld van een voegstuk zien, maar er lijken geen onoverkomelijke problemen te zijn om het pand in volle glorie te laten herrijzen. Al bestaat er geen enthousiasme om de voorgevel te verven. Dit bleek tijdens de vergadering van die commissie op donderdag 3 maart.

Eigenaar Walthé Sanders presenteerde zijn plannen: ‘We gaan het pand terugbrengen zoals het was. Het groot onderhoud is hard nodig, want als er niets gebeurd, gaat het pand rap achteruit. Wat er in zit, wordt in oude staat weer terug gebracht.’ De commissieleden vroegen zich af of de betonnen latei vervangen wordt door een stalen exemplaar, maar dit bleek niet zo te zijn. Wel wordt de hele voorgevel opnieuw gevoegd en geverfd, deelde Sanders mee.

Die laatste opmerking deed de wenkbrauwen van de commissieleden hoog de lucht in vliegen. ‘Is het pand ooit geverfd? Ik zie alleen metselwerk en de stenen’, aldus voorzitter Herben. Ze keek naar de meegebrachte foto’s en vervolgde: ‘Wellicht is de voorgevel ooit voorzien van een olielaag om het waterafstotend te maken. Schilderwerk kun je toch niet zo afspoelen dat je de voegen zo helder terugkrijgt? Dat zou dé oplossing voor veel klussers zijn! We zien het liever niet geschilderd.’

Na Sanders’ mededeling dat er een nieuwe zinken dakbedekking wordt geplaatst en dat de puideur, de oude ingang van de stalhouder, wél een verflaagje krijgt, waren de commissieleden voorlopig tevreden gesteld. Wel gaan twee van hen het pand met eigen ogen bekijken, om de staat van de ‘verf’ te bekijken. De eigenaar kreeg in ieder geval complimenten dat hij zo zorgvuldig met zijn monument omging.