Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2011

Japanreis op losse schroeven

LISSE – Het bezoek van de gemeentebestuurders en acht kinderen naar het Japanse Tonami staat op losse schroeven. Of de kinderen inderdaad naar het land van de rijzende zon reizen, is nog twijfelachtig. De berichten over de meltdowns in de kerncentrales en de daaruit voortvloeiende radioactieve straling, maakt de ouders er niet happig op om hun kinderen naar Japan te laten reizen.

Maandag 21 maart was er al een bijeenkomst met de ongeruste ouders, vertegenwoordigers van de Stichting Holland Tonami en burgemeester Corrie Langelaar. Op dat moment was nog veel onduidelijk en afgesproken is, dat allen weer op woensdag 6 april bij elkaar komen.

Gemeenteraadslid Dolf Kistemaker (PvdA) is een van de mensen die de kinderen tijdens hun Japanreis gaat begeleiden en ook hij is nog altijd onzeker over de uitkomst. Hij laat weten dat aanstaande woensdag een definitief besluit moet worden genomen of de kinderen naar Japan gaan of niet. De volgende dag kunnen namelijk nog maatregelen genomen worden om de vliegtickets eventueel te annuleren. Kistemaker: ‘Zowel de organisatie hier als in Japan zegt dat we de reis gewoon door kunnen laten gaan. Maar bij een aantal ouders merk ik wel de aarzeling of ze hun kind wel die kant op moeten laten gaan. Ze zitten met angst over de straling en vragen zich af of de situatie kan verslechteren, terwijl hun kind dar zit. Ik kan dat wel enigszins begrijpen.’

Wat gebeurt er als de helft van de ouders besluit om hun kind niet mee te laten gaan? Zullen de overige vier kinderen dan wel afreizen? Kistemaker meent van niet. ‘Als één van de kinderen afhaakt, dan gaan we met zeven in plaats van acht jongeren, maar als een hele club mensen afhaakt, dan kom je met een halve delegatie aan zetten.’ Dan zou het gevolg zijn, dat er alleen een Lissese delegatie met burgemeester Corrie Langelaar, wethouder Ad van Zelst en Co Lieverse, vice voorzitter van de Stichting Holland Tonami, naar Japan reist. ‘Tenzij er een negatief reisadvies is’, aldus Kistemaker.