Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 mei 2011

Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk

LISSE – Vrijwilligers zijn een onmisbaar onderdeel van onze samenleving en zonder hen zou alles stil staan. Daarom is 2011 het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk; ter ere van de mensen die anderen belangeloos bijstaan, vinden er tal van activiteiten en evenementen plaats. Zo ook in Lisse: Marian Kofoed en Ben Assendelft, consulenten van het Servicepunt Vrijwilligers Lisse (SVL) geven meer informatie.

De SVL ondersteunt alle organisaties die met vrijwilligers werken, of het nu gaat om zorg, sport, kunst of cultuur. In totaal gaat het om 120 organisaties in Lisse en advies wordt gegeven over wet- en regelgeving, de instructies omtrent een verantwoord alcoholgebruik of het geven van een opleiding tot bedrijfshulpverlener. Dit jaar organiseert de SVL de cursus ‘Vrijwilligers vinden en binden’, met de twee kernvragen: ‘Hoe vind ik gemotiveerde vrijwilligers en hoe houd ik ze vast aan onze organisatie?’

Het komt steeds minder vaak voor dat mensen twintig of dertig jaar lang op ieder moment van de dag inzetbaar zijn voor een vereniging of stichting om allerlei karweitjes op te knappen. De moderne vrijwilliger wil best wel iets doen, maar dan moet het op projectbasis zijn. De vrijwilliger wil weten tot wanneer de inzet voortduurt. Het is een ontwikkeling waar de organisaties rekening mee moeten houden en op moeten inspelen, zo vinden de beide consulenten.

In het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk vinden ook in Lisse veel activiteiten plaats. Zo werden ontdekkingstochten door Lisse georganiseerd in de maanden april en mei. Op vrijdagavond 2 september is er in de aula van het Fioretticollege (locatie: Achterweg 7) een swingend concert met Coro Cantoro en Quinteto Galan.

Woensdagavond 12 oktober vindt er een promotieactiviteit vrijwilligerswerk plaats; een evenement waarbij organisaties en mensen die vrijwilliger willen worden bij elkaar komen. Het is een gemakkelijke manier om kennis te maken met allerlei soorten vrijwilligerswerk, waarbij de nadruk ligt op eenmalige klussen. Kofoed zegt enthousiast: ‘De mensen zijn maatschappelijk betrokken, maar willen zich niet voor langere tijd binden. Toch kan het best zo zijn, dat als er commitment komt richting de vrijwilligersorganisatie, de mensen langer blijven hangen.’ Samen besluiten ze enthousiast: ‘We willen de Lissese vrijwilligers eens flink in het zonnetje zetten!’