Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2011

Turborotonde bedreigt historisch bos


VOORHOUT – Het voortbestaan van het laatste stukje levensvatbaar bos, het Overbosch, wordt ernstig bedreigd door de mogelijke komst van een turborotonde. Tijdens een onlangs gehouden wijkmarkt dook plotseling een tekening op van de Provincie Zuid-Holland om deze rotonde bij de Nagelbrug aan te leggen. Een fors deel van het Overbosch zou door die rotonde moeten verdwijnen. De Betrokken Voorhouters zijn ontsteld over deze plannen en ondernemen actie. Vrijdag 20 mei planten ze een boom in het Overbosch om zo aan te geven dat het bos met haar dieren een toekomst moet blijven houden.

Jarenlang hebben de Betrokken Voorhouters (BV’ers) zich over lokale ontwikkelingen richting de politiek met name in de wandelgangen geroerd, maar deze tijd ligt achter hun. Het belang van het Overbosch is te groot om haar voortbestaan over te laten aan deze vorm van inspraak bij een almachtige Provincie, zo vindt voorzitter Piet van der Hulst. Daarom hebben de BV’ers besloten om een actie op te zetten om het Overbosch op de politieke kaart te zetten.

Al in 2009 verscheen het document van de Provincie: ‘Regionale verkeersprojecten – een stand van zaken’. Hierin staat dat 37,5 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de verbetering van de bereikbaarheid van de Duin- en Bollenstreek gelegen tussen de N208, N444 en N206. Onderdeel van deze bereikbaarheidsverbetering, zo wordt gesteld, is de capaciteitsverruiming van de Nagelbrug (N444) en de aansluiting van de N444 op de toekomstige (noordelijke, JD) randweg van Voorhout. Pas tijdens de wijkmarkt werd duidelijk wat die capaciteitsverruiming inhoudt: op de locatie bij de Nagelbrug moet een turborotonde komen, met rondom twee rijbanen en een aaneenschakeling van fietsverbindingen. Deze turborotonde komt deels op het gebied te liggen waar nu het Overbosch, een 700 jaar oud bos, staat en de vrees is dat maar liefst 25% van dat bos gaat verdwijnen. Het zou het einde betekenen van de levensvatbaarheid van dit 2,5 hectare grote bos.

De BV’ers hebben een plan opgesteld om de toekomst van het Overbosch te verzekeren. Door onder andere het rolstoelvriendelijker maken van het bos en het organiseren van themawandelingen kan het gebruik van het bos uitgebreid worden, zonder dat het ten koste gaat van de vele vogels, konijnen, eekhoorns en andere diersoorten die daar leven.

Om het belang van het Overbosch volledig duidelijk te maken, planten de Betrokken Voorhouters op vrijdag 20 mei een boom. De BV’ers hebben alle politieke partijen hiervoor uitgenodigd, zodat zij zich goed kunnen laten informeren over de stand van zaken. Van der Hulst geeft aan waarom de Betrokken Voorhouters juist nu luidruchtig aan de bel trekken: ‘We hebben in Voorhout al zoveel groen verloren. Warmond heeft zijn bos van Krantz, Sassenheim zijn Park Rusthoff, en Voorhout moet zijn Overbosch in zijn oorspronkelijke staat behouden.’