Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 mei 2011

Langelaar scoort punten in Tonami

LISSE – Burgemeester Corrie Langelaar heeft door haar komst naar Tonami een hoop goodwill gekweekt bij de inwoners en bestuurders van de Japanse partnergemeente. Vorig jaar werd Langelaar door de Tonami-burgemeester Ueda uitgenodigd om in 2011 op bezoek te gaan. Een aardbeving noch een tsunami noch een meltdown van een kerncentrale konden de burgemeester ervan weerhouden de Japanse vrienden te bezoeken. Bij aankomst bleek dat Lisse de enige uitgenodigde buitenlandse delegatie was, die ook daadwerkelijk de moeite had genomen naar het land van de rijzende zon af te reizen. Dit werd hogelijk gewaardeerd, getuige het feit dat de landelijke Japanse media verslag deden van Langelaar’s bezoek.

De burgemeester reisde vorige maand naar Japan, samen met wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse), Co Lieverse (voorzitter Stichting Holland Tonami) en een tolk. Na twaalf uur vliegen met een aanvullende treinreis van 4,5 uur kwam het gezelschap aan in Tonami. Ze werden feestelijk onthaald door de burgemeester en alle ambtenaren die vrolijk met rood-wit-blauwe vlaggetjes zwaaiden.

Langelaar vertelt: ‘Ze waren onvoorstelbaar blij dat we er waren. Ook zeven burgemeesters uit andere landen waren uitgenodigd, maar wij waren de enige buitenlandse gasten die echt kwamen.’ De waardering hiervoor werd volop geuit door de Japanse gastheren, onder meer tijdens de opening van de Tonami Tulip Fair op 21 april. Ueda benadrukte dat Langelaar met haar bezoek de vriendschapsband tussen de twee dorpen had onderstreept, door juist in een rouwtijd het belang van die band te laten blijken.

In april zouden acht Lissese kinderen naar Japan gaan voor de jaarlijkse uitwisseling. Dat ging niet door vanwege de zorg bij een deel van de ouders over de toestand in Japan. De Japanse burgemeester liet weten het bijzonder te waarderen als de Lissese kinderen alsnog Tonami bezoeken, maar dan in augustus van dit jaar. Hij benadrukte dat een jaar uitstel niet wenselijk zou zijn, aangezien de Japanse leerlingen dan in een cruciale fase van hun opleiding zitten. Langelaar antwoordde hem dat zij dit verzoek aan de ouders van de kinderen zou voorleggen, maar benadrukte dat ze het volledig aan de ouders overlaat of de kinderen inderdaad naar Japan kunnen gaan. Op zeer korte termijn vindt er een bijeenkomst plaats waarin een mogelijk bezoek aan Japan in augustus besproken wordt.