Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 juni 2011

Belgen pakken prijzen bij poëziecompetitie

NOORDWIJK – Poëzie is niet dood, maar leeft! Dit bleek wel tijdens de uitreiking van de Gouden Zandkorrel op zondag 12 juni. Meer dan honderd aspirant-dichters hadden hun meest creatieve zinnenconstructies ingestuurd, maar net als bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal namen ook hier de Belgen alle prijzen mee naar huis.

De deelnemers kwamen dit jaar niet alleen uit Noordwijk en omgeving maar woonden in heel Nederland en België. ‘De kwaliteit is hoog dit jaar, maar varieert wel van huis-, tuin- en keukengedichten tot ware poëzie’, aldus Desiree Pieterse, voorzitter van de Stichting Keune Kust. In totaal dongen 107 gedichten mee voor de eeuwige roem, aangevuld met 28 poëzie-uitingen van basisschoolleerlingen.

De uiteindelijke winnaar van het object ‘De Gouden Zandkorrel’ was de Belg Rik Dereeper met zijn gedicht ‘Dochtertjelief’, een stuk dat volgens de jury ‘vol alliteraties en assonanties’ geschreven is. ‘Net zoals het juffie morsend waggelt op de ruggengraat van een golfbreker, wankelt en waggelt iedereen in het leven, wachtend op de kans gered te worden’, aldus jurylid Ortrud Brandes. Dereeper ontving samen met de andere winnaars Ann Langeraet (ook België) en de dichter met het pseudoniem ‘Rhaemye’ hun gedicht op canvas met een bijpassende foto van Hans Vink.

Er waren ook nieuwe prijzen. Zo deden de leerlingen van groep 8 van de basisschool Wakersduin mee aan deze dichtcompetitie. Drie van hen, Joe de Ridder, Tim Helmers en Lisa Rooij, ontvingen een poëzieboekje voor kinderen. De andere extra prijs werd gewonnen door Narda Miedema; haar drie meegekomen familieleden zorgden ervoor dat zij de winnaar werd van de allereerste Publieksprijs van de Gouden Zandkorrel. De reacties van de niet-winnaars waren verschillend: ‘Het is al fijn dat ik genomineerd ben’, glunderde Hans Schalk, die zijn gedicht ‘Strandvrouw’ tijdens het hardlopen over het Noordwijkse strand bedacht had. Een andere dichter zei gekscherend ‘Ach, die jury weet er toch niets van.’