Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juni 2011

Tegenstrijdige rapporten KplusV

STREEK – Het overslagstation van de VAB (VuilAfvoerBedrijf Duin- en Bollenstreek) wordt toch niet verkocht. In 2008 waren de gemeenteraden van Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen nog voorstander van het verkopen van deze locatie aan een marktpartij, maar waren Katwijk en Noordwijkerhout tegenstander. Nu blijkt dat de standvastigheid van deze twee gemeenten effect heeft gehad.

Het VAB heeft het overslagstation niet volledig in eigendom. De grond is in handen van de NS en de opstallen zijn eigendom van het VAB. Het VAB huurt de grond van de NS, waarbij dit huurcontract doorloopt tot 2023. Voor het transport en de verwerking van het GFT- en restafval zijn contracten gesloten met een commerciële instelling.

In 2008 was een grote meerderheid van de VAB gemeenten nog voorstander van het afstoten van het overslagstation. Dit mede omdat een rapport van KplusV adviseerde: ‘Het risico dat gemeenten te afhankelijk worden van de markt als je het overslagstation niet meer in je bezit hebt, schatten wij laag in omdat de overslag nu en in de toekomst zonder problemen als onderdeel van de afvalverwerking aanbesteed kan worden.’

In de loop der jaren zijn de gemeenten tot nieuwe inzichten gekomen aangaande de toekomst van het VAB. ‘Het VAB heeft door het bezit van het overslagstation een goede positie voor het afsluiten van verwerkingscontracten in de toekomst. In technische zin is het nog steeds zo dat bij het verkopen van het overslagstation de bestaande logistiek door het VAB ter beschikking blijft, maar in de praktijk ontstaat een afhankelijkheid. Dat is niet wenselijk, zeker in een regio als de Duin- en Bollenstreek waar in feite geen realistische alternatieve overslagmogelijkheden zijn. Het behouden van het overslagstation geeft de meeste garantie dat het VAB ook in de toekomst de beschikking heeft over een centraal gelegen overslaglocatie en dus ook zijn goede inkooppositie behoudt’, zo stelt nu het vervolgonderzoek van KplusV dat op 31 maart 2011 is uitgekomen.

Het is opmerkelijk dat de gemeenten klakkeloos tot twee keer toe de rapporten volgen van een bureau, ondanks dat die rapporten volledig tegenstrijdige informatie geven.