Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 juni 2011

Oorlogsslachtoffer krijgt eigen straat

LISSE – Het nieuwe woongebied ten westen van de Engel krijgt ook een nieuwe straat. De nieuwe straat grenst aan de J.C. de Haanstraat in De Engel. Wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) maakte dinsdag 14 juni de nieuwe naam bekend van deze toegangsweg: W.L. Döllstraat. Hiermee wordt eer gedaan aan Wilhelm Ludovicus (Willem) Döll, tijdens de Tweede Wereldoorlog hoofdklerk van de gemeente Lisse en op 31 maart 1945 door honger en uitputting overleden in het concentratiekamp Rathenow (bij Sachsenhausen).

Döll kwam in de crisisjaren (’39) als tewerkgestelde terecht bij de gemeente Lisse, afdeling Bevolking. In augustus 1941 kreeg hij daar een vaste aanstelling als hoofdklerk en nam op verzoek van burgemeester Van Rijckevorsel en gemeentesecretaris De Haan enthousiast de uitgifte van valse persoonsbewijzen en distributiebescheiden voor Joodse vluchtelingen en onderduikers ter hand.

Na een overval in februari 1944 door de verzetsgroep van Johannes Post werd Döll, samen met gemeentesecretaris Jan de Haan en politieman Bastiaan Romeijn, door de Sicherheitsdienst verdacht van betrokkenheid bij die overval, die tot doel had de bevolkingsadministratie te vernietigen en levensmiddelenkaarten voor onderduikers achterover te drukken.

Enkele dagen later werden de drie mannen gearresteerd en Döll erkende dat hij een persoonsbewijs van een Joodse vluchteling had vervalst. Willem Döll belandde via het Oranjehotel in Scheveningen in Vught en tenslotte in het concentratiekamp Rathenow (bij Sachsenhausen), waar hij op 31 maart 1945 op 35-jarige leeftijd door honger en uitputting is overleden. Jan de Haan overleefde zijn internering in het kamp Vught ternauwernood; hij kwam ziek en uitgeput terug in Lisse, waar hij op 9 oktober 1946 op 58-jarige leeftijd alsnog overleed. Hij is begraven in het oorlogsgraf bij de Agathakerk. Bas Romeijn stierf op 20 november 1944 op 31-jarige leeftijd in een buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme.

Jan de Haan en Willem Döll zijn de enige twee Lissese gemeenteambtenaren onder de gesneuvelde verzetsmensen en dienstplichtige soldaten en ze trokken samen op, onder meer bij het vervalsen van persoonsbewijzen. De Romijnstraat in De Engel is overigens niet vernoemd naar de derde betrokkene, politieman Bastiaan Romeijn, zoals weleens wordt aangenomen, maar naar een Lissese wethouder.

In het gemeentehuis hangt al jaren een herdenkingsmaquette. Een ambtenaar heeft de zoon en dochter van Döll gevraagd hoe zij het zouden vinden als er een straat naar hun vader vernoemd zou worden. Ze lieten weten dat het voor hen eigenlijk niet hoefde, maar dat ze er ook niet op tegen zijn. Het college van burgemeester en wethouders stemde dus in met de nieuwe naam.