Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 augustus 2011

Ambtenaren komen in huis

LISSE – Geselecteerde ambtenaren mogen binnenkort tegen de wil van de inwoners hun huizen betreden. Het college van burgemeester en wethouders wil dit mogelijk maken indien er sprake zou zijn van een dreigende ramp of crisis. In zo’n situatie zou de burgemeester tegen de wil van de bewoner de opdracht kunnen geven om de woning binnen te treden. De gemeenteraad moet nog over dit voorstel oordelen.

‘Te denken valt aan een noodsituatie zoals een voorspelbare ernstige overstroming’, zo wordt het collegebesluit in een ambtelijk stuk verdedigd. Bij het schenden van het huisrecht, begeeft de gemeente zich op een hachelijk pad, want een ‘dreigende ramp of crisis’ kan van alles zijn. Bovendien kunnen de in het huis ongenodigde ambtenaren zaken constateren die ze vervolgens weer doorspelen naar de politie.

Volgens het voorstel wordt de bevoegdheid om een woning tegen de wens van de bewoners in te betreden op twee manieren beperkt. Er mag alleen binnengetreden worden wanneer het gaat om handhaving van de openbare orde of veiligheid, of voor het beschermen van de gezondheid of het leven van personen. Daarnaast mag het binnentreden alleen gebeuren ter uitoefening van toezicht en opsporing, maar niet om bestuursdwang af te dwingen.

Alleen ambtenaren die bevoegd worden verklaard om tegen de wil van de bewoners in hun huizen naar binnen te gaan, mogen dit ook doen. Het gemeentebestuur vermoedt dat de inwoners deze nieuwe verordening aanvoelen als een directe inbreuk op hun privacy. Het rapport stelt echter: ‘In de uitzonderlijke situaties waarin het bevoegd gezag binnentreedt, is de verwachting dat mensen uiteindelijk begrijpen dat het voor hun bestwil is.’