Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 augustus 2011

SP wil klachtencommissie

DEN HAAG – De SP wil een klachtencommissie laten instellen die zich moet uitspreken over misstanden die zich voordoen bij verhuurbemiddelaars. Dat zijn organisaties die (tijdelijke) emigranten helpen bij het verhuren van hun woning gedurende hun afwezigheid. Paulus Jansen, woordvoerder Wonen van de SP-Tweede Kamerfractie, neemt dit initiatief nadat hij door een slachtoffer van een dergelijke commercieel woonbemiddelaar benaderd werd.

Al in 2009 pleitte Jansen voor het invoeren van een landelijke vergunningplicht voor woningbemiddelaars. Het huidige systeem waarbij gemeenten de bevoegdheid hebben om via een verordening een vergunningplicht in te voeren voor kamerbemiddeling is volgens Jansen een ‘tandeloze tijger’: “Een steeds groter aandeel van de bemiddelaars opereert landelijk via internet en daar doe je als gemeente weinig tegen.”

Louise van Haaster is een Nederlandse expatriat die naar Amerika is verhuisd. Via een commercieel woonbemiddelaar werd haar huis verhuurd aan een man die deze woonplek misbruikte voor illegale activiteiten. De referenties die deze Roel B. opgaf, bleken niet zorgvuldig gecontroleerd te zijn door de verhuurbemiddelaar. Aan dit soort praktijken moet een einde komen, zo oordeelt Jansen: “Ik vind de suggestie voor het invoeren van een klachtencommissie interessant; deze gaat wellicht minder ver dan een vergunningplicht, maar is daarom misschien politiek haalbaarder.” Na het zomerreces wil de SP deze discussie met minister Opstelten aangaan en de partij hoopt op steun van een kamermeerderheid.