Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 augustus 2011

Terug naar af voor plannen rijksmonument

LISSE – De plannen om het rijksmonument aan de Heereweg 443 tot een burgerwoning om te bouwen, dreigen te sterven in hun schoonheid. Hoewel de Monumentencommissie enthousiast is over het initiatief, zijn de leden hiervan niet blij met de wijze waarop de plannen worden gepresenteerd. Donderdag 11 augustus werden de gepresenteerde tekeningen sterk bekritiseerd. Ook was er nog veel onduidelijkheid over de precieze details van de aanpassingen van het gebouw.

Al in 2009 gaf het toenmalige college van burgemeester en wethouders toestemming om het rijksmonument particulier te laten bewonen. In februari van dit jaar presenteerde de nieuwe eigenaresse Angelique Oomen haar plannen met groot enthousiasme aan de Monumentencommissie. Samen met haar vriend wil zij de oude schuur ombouwen tot een prachtig woonhuis, met grote glazen deuren en ramen bovenop het pand. Tijdens die bijeenkomst waarschuwden de commissieleden haar al dat het beter zou zijn wanneer het stel een ervaren bedrijf inhuurt die het klappen van de zweep kent waar het gaat om (goed)keuring door een Monumentencommissie.

Tijdens de nieuwe bijeenkomst bleek dat dit niet gebeurd is. De bouwtekeningen konden de toets der kritiek van de commissieleden niet doorstaan. ‘Deze tekeningen komen niet met de werkelijkheid overeen’, aldus commissielid Reinier Witteveen. Voorzitter Suzanne Herben was het hier mee eens: ‘De standvinken zijn verplaatst en de vloer lijkt opgehoogd te zijn, zodat het niet meer de originele stalvloer is. De doorsnede klopt niet. We zijn wel heel tevreden over het bouwhistorisch onderzoek, maar als je zo’n tekening ziet, weet je heel veel niet.’

De indienster van de tekening was deze avond niet aanwezig, maar Witteveen adviseerde desalniettemin: ‘Als je dit proces zonder gedegen bestek in gaat, zal het traject veel meer kosten dan wanneer je vanaf het begin gebruik maakt van bestaande deskundigheid.’ De voorzitter stemde hiermee in en voegde er aan toe: ‘Constructief moet er nog heel wat aan de kap gebeuren en ik wil nog veel meer foto’s hebben, want veel delen van de stal zie je niet op de huidige foto’s. En we missen goede tekeningen.’ Commissielid Joop Abeling constateerde: ‘Terug naar af, dus’.