Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 september 2011

Afschaffing eigen bijdrage

LISSE – De eigen bijdrage van ISD-cliënten voor het krijgen van schuldhulpverlening wordt weer afgeschaft. Dit besluit nam het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 23 augustus.

Oorspronkelijk was de eigen bijdrage na een raadsbesluit ingevoerd met als reden dat de kosten voor de ISD 43.000 euro lager zouden kunnen uitvallen. De praktijk blijkt echter weerbarstiger. Inning van de eigen bijdrage levert extra administratieve handelingen op voor de ISD. Door het instellen van een eigen bijdrage blijft er voor de schuldenaren nog minder financiële ruimte over; het leefgeld wordt dan nog krapper en dat kan weer meer en nog grotere problemen opleveren.

Mensen met een laag inkomen kunnen wel in aanmerking komen voor een bijdrage uit de bijzondere bijstand, om zo weer de eigen bijdrage gecompenseerd te krijgen. ‘Dat betekent ook weer extra administratieve handelingen en is nauwelijks uit te leggen aan de betrokkene’, zo stelt een gemeentelijk rapport. De ISD heeft dan ook verzocht om de eigen bijdrage voor schuldhulpverlening af te schaffen. Het college zal dit verzoek met een positief advies aan de gemeenteraad voorleggen.