Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 september 2011

‘Ik ben een gezegend persoon’

LISSE – Veel 23-jarige jongens houden zich bezig met feesten en studeren; wat de toestand van de wereld is, daar hebben ze geen notie van. Dit gaat zeker niet op voor Timo van Zanten, die het afgelopen half jaar vrijwilliger was in het Afrikaanse Sierra Leone op een boot van Mercy Ships. Door zijn medische achtergrond heeft hij vele honderden patiënten en patiëntjes kunnen helpen, waardoor zij weer een betere toekomstverwachting hebben.

Van Zanten is een fervent musicus, motorrijder en voetballer, maar zijn grootste passie is het navolgen van Jezus. Hij heeft zijn opleiding in het Rijnland Ziekenhuis Leiderdorp afgerond en werkt daar op de afdeling Chirurgie. Bijna vijf jaar geleden zag hij een kort filmpje over Mercy Ships en die drie minuten hebben zijn leven een drastische wending gegeven. Hij besloot een half jaar lang als vrijwilliger te werken op het schip. ‘Ik ben ervan overtuigd dat God dit verlangen in mij heeft gelegd. Mercy Ships is een organisatie die effectief en zo efficiënt mogelijk te werk gaat. Ik kan mijn beroep er goed uitoefenen, maar ook wilde ik een bepaalde tijd apart zetten voor de vergeten armen en mensen die het minder hebben dan ik. Tegelijkertijd kon ik mijn geloof in een praktische zin vormgeven in combinatie met mijn specialisatie als verpleegkundige. Een geloof zonder daden is een dood geloof.’

Hij hield zich bezig met de voor- en nazorg van operaties; repareren van oude breuken en het weer recht maken van O- en X-benen. Maar ook het herstellen van liesbreuken en het draineren van vocht uit de balzak. Uitdagend waren de behandelingen die vallen onder de plastische chirurgie; huidtransplantaties om door brandwonden aangetaste gewrichten weer te laten functioneren. Maar eveneens gezichtsreconstructie na het verwijderen van grote gezichtstumoren.

In Afrika worden mensen vaak uit de gemeenschap gestoten, zodra ze een afwijking hebben; dit doet hun psyche geen goed. Ook op dit vlak was Van Zanten een grote steun: ‘Ik speelde met de kinderen, praatte en luisterde naar hun verhalen. Ik liet mensen zien dat ze waardevol zijn.’ Hij genoot van ieder moment: ‘Je werkt met 41 nationaliteiten die één doel voor ogen hebben: het omzien naar de vergeten armen in een wereld vol onrecht. Als ik de afdeling op kwam lopen kwamen de kinderen al aan rennen en besprongen ze me om me te begroeten; die ervaring is onbetaalbaar!’ Het feit dat ik deze kans heb gehad om dit te mogen doen is geweldig en ben ik ook zeer dankbaar voor. Ik ben een gezegend persoon.

Moeilijke momenten had Van Zanten ook, zoals de eerste screeningdag; het moment waarop zieke mensen al dan niet worden opgenomen voor behandeling. ‘Er stond een grote groep mensen buiten de poort van het nationale stadion. Door het gedrang brak de poort door en werden mensen overlopen. Hierbij stierf een man, die al geen goede medische toestand had.’ Een emotionele avond staat Van Zanten nog bij: hij moest een zeer emotioneel jongetje naar de operatiekamer brengen: ‘Ik hield zoveel van hem, dat ik zelf ook emotioneel werd.’ Alle positieve en negatieve ervaringen hebben hem gelouterd en volwassen gemaakt: ‘Ik ben er van overtuigd dat moeilijke dingen je vormen tot de persoon die ik nu ben. Ik ben er achter gekomen dat ik met kinderen werken heel leuk vind. Ik wil zeker kinderverpleegkundige worden.’

Hij adviseert iedereen om een vergelijkbare ervaring mee te maken: ‘Je komt er achter dat de dingen die wij hier hebben niet vanzelfsprekend zijn, maar dat we het heel goed hebben. Er zal altijd onrecht zijn in de wereld, maar wij staan voor de keuze hoe we daarmee omgaan. Leggen we het onrecht terzijde of gaan we er wat mee doen? Ook in Nederland zijn er mensen die het minder hebben dan jij of ik.’ Voor meer informatie: www.timomercyships.waarbenjij.nu en www.mercyships.nl.