Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 september 2011

Terras Den Ouden Heere kleiner

LISSE – Het terras aan de voorzijde van restaurant ‘Den Ouden Heere’ voldoet niet aan de voorwaarden van de terrasontheffing. De gemeentelijk opsporingsambtenaren constateerden dit onlangs, waarna de gemeente bekeek of legalisatie mogelijk was. Dat blijkt niet helemaal mogelijk te zijn, zo maakte het college van burgemeester en wethouders bekend op dinsdag 6 september.

Het terrassenbeleid moet op een juiste wijze uitgevoerd worden, zodat er geen situatie van ongelijkheid ontstaat tussen de horecaondernemers onderling. Het betreffende restaurant bleek tijdens de controle aan bepaalde voorwaarden niet te voldoen. Het gaat hierbij onder meer om het terras aan de overzijde van het restaurant, de uitbreiding van het terras aan de voorzijde, het zebrapad en palen die tegen het terras aan staan.

Eigenaar Van Heesch is aangeraden om een nieuwe ontheffing aan te vragen en dat heeft hij ook gedaan. De gemeente heeft onderzocht in hoeverre de huidige situatie gelegaliseerd kan worden. De uitbreiding van het terras op het plein naast de ceder met enkele tafels en stoelen levert geen probleem op. Echter, het terras aan de voorzijde van het restaurant mag niet richting de rijbaan uitgebreid worden. De extra tafels en stoelen staan aan de voorzijde tegen de afzetpalen/bloembakken aan én aan de zijde van foto Engel. Dit zijn geen locaties waar de heer Van Heesch vergunning voor heeft.

Met de uitbreiding van het terras richting foto Engel wil de gemeente tegemoet komen aan de wensen van de ondernemer, mits het terras en de stoelen binnen de palen blijven. In dat geval blijft er voldoende ruimte over voor het voetgangersverkeer tussen de palen en de parkeerplaatsen om onder andere van en naar foto Engel te kunnen lopen.’

Het bekende zebrapadtapijt dat het restaurant in de weekeinden heeft neergelegd, krijgt niet de goedkeuring van de gemeente. Het zebrapad is een tapijt dat er voor zorgt, dat het personeel van “Den Ouden Heere” veilig naar de overzijde van de weg kan komen. Zebrapaden passen volgens de principes van Duurzaam Veilig niet binnen de categorie erf en zijn ook niet nodig. Het verkeer moet overal binnen een erf rekening houden met langzaam verkeer. Dit principe wordt met een dergelijke maatregel ondermijnd.’ Het restaurant krijgt wel toestemming om de tafels en stoelen naast het pand op te slaan.

Een ambtelijk rapport waarschuwt het college: ‘Het afwijzen van het verzoek betekent, dat het terras kleiner wordt en enkele gewenste aanpassingen niet worden doorgevoerd. Dit zal de gemeente niet in dank worden afgenomen. Voor de gemeente is het belangrijk om een ieder op eenzelfde wijze te behandelen als het gaat om het gebruik van de openbare buitenruimte. Ook omdat de gemeentelijk opsporingsambtenaren in de praktijk er op worden aangekeken als zaken niet op orde zijn. In het verleden heeft de controles op terrassen etc. te wensen over gelaten. Vandaar dat er nu meer allerhande zaken worden opgepakt die in het verleden zijn toegelaten of in ieder geval nooit tegen is opgetreden.’