Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2011

Homoseksuele leraar op non-actief

OEGSTGEEST – Duran Renkema werkt al zes jaar voor de GPO-WN (Gereformeerd Primair Onderwijs van West-Nederland). Dit is het overkoepelende orgaan van basisschool Dr. K. Schilderschool, waar Renkema sinds 2010 leraar is. Met veel plezier ging hij iedere dag naar de school en hij kreeg ook lof van de leiding voor zijn activiteiten. Dat veranderde echter van de ene dag op de andere toen Renkema aankondigde dat hij zijn vrouw en kinderen ging verlaten om te gaan samenwonen met zijn vriend. Hij werd op non-actief gesteld en de school treft maatregelen om Renkema te ontslaan.

Hij laat weten nooit verwacht te hebben dat zijn homoseksualiteit een reden zou kunnen zijn voor ontslag. ‘Het zou wel naïef zijn om te denken dat mijn mededeling geen stof zou doen opwaaien. Maar ik dacht dat we in overleg konden gaan en dat ik de ouders tijdens een informatieavond zou kunnen informeren. Ik ben nog steeds dezelfde persoon als een jaar geleden.’ De school denkt hier anders over, want tijdens een gesprek op 26 mei werd Renkema duidelijk gemaakt dat ze van hem af willen. De leraar zelf is naar de rechter gestapt en legde afgelopen week zijn zaak voor aan de Commissie Gelijke Behandeling.

Renkema: ‘Ik vind dit een principekwestie. Het kan en mag niet om iemand te ontslaan vanwege zijn seksuele voorkeur. Hier moet ik tegen vechten. Ik wil bereiken dat ik mijn baan terug krijg. Dat klinkt een heleboel mensen gek in de oren, maar ik houd van die school. Vanuit mijn Christelijke visie geloof ik daadwerkelijk in vergeving: je kunt weer nader tot elkaar komen door met elkaar in gesprek te gaan.’ Hij is de afgelopen week belaagd door de media en vertelt hierover: ‘Ik voel me aan de ene kant blij dat er een publieke discussie op gang is gekomen. Ook ben ik een beetje trots dat ik een bepaalde rol gespeeld heb in een stukje emancipatie voor homoseksuelen op een christelijke werkvloer. Wel voel ik me heel verdrietig dat het zover gekomen is. Een school met een bijzondere denominatie, heeft zich wel aan de Nederlandse wetgeving te houden . Je mag geen onderscheid maken op basis van seksuele geaardheid, dan heeft ook een bijzondere school zich aan te houden.’