‘Ik durfde mijn gevoelens niet te uiten’
Op bijna alle basisscholen wordt vreemd aangekeken tegen leerlingen die net iets ‘anders’ zijn dan de rest. Niet alleen waar het gaat om kleding of gedrag, maar ook om de seksuele geaardheid. Heteroseksualiteit is de norm. ‘Als je zegt dat je homo bent, krijg je alle aandacht. Want dan kent iedereen je als “Die homo”, aldus Van Dijl.
Zelf heeft ze een jaar lang haar gevoelens opgekropt: ‘Ik val zelf op jongens en meisjes; daar kwam ik achter toen ik in 2-HAVO zat. Eerst dacht ik dat dit nep was, maar uiteindelijk wist ik het zeker. Ik durfde die gevoelens niet te uiten, want je weet niet of die ander homo is. Eigenlijk wist ik wel zeker dat ze hetero is en zou ik er niets mee bereikt hebben.’ Ze vervolgt: ‘Bij jongens kan ik mijn gevoelens uiten, maar bij meisjes is dat tien keer zo lastig. Ik vind het jammer dat niet meer meisjes zeggen dat ze homo zijn, want dan zou ik hen kunnen steunen.’
Van Dijl heeft tot het moment van het interview nog niet bekend gemaakt aan de klas dat ze ‘bi’ is, maar nu is het moment van de coming-out gekomen. ‘Ik probeer een voorbeeld te zijn voor mensen die hiermee zitten. Heel veel meisjes en jongens durven er niet voor uit te komen. Als niemand erover praat, blijft het zo doorgaan. Ik hoop dat het uiteindelijk zo ver komt dat mensen gemakkelijker kunnen zeggen: “Dit ben ik en dit is mijn geaardheid”.
Ze besluit: “En ook wil ik niet dat mensen nog het woord homo als scheldwoord gebruiken. Je gaat niet iemand uitschelden om wie die is. Ik hoop dat de mensen die dit artikel lezen nadenken om voor hun geaardheid uit te komen. Het is echt niet gemakkelijk om er in je eentje voor te staan.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home