Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2011

Geen eigen bijdrage Wmo voor laagste inkomens

NOORDWIJK – Een motie van de oppositiepartijen werd ontraden door wethouder Leon van Ast, maar toch aangenomen door een meerderheid van de gemeenteraadsleden. In de doorgaans vastgetimmerde politieke wereld is dit een zeer zeldzame gebeurtenis, maar de mensen die de gemeenteraadsvergadering van woensdag 30 november tot na middernacht bijwoonden, waren getuige van dit moment.

De Progressieve Combinatie en het CDA dienden een motie in over de in te stellen eigen bijdrage voor alle Wmo-voorzieningen. De partijen vonden dat een eigen bijdrage niet van toepassing moet zijn voor aanvragers die een inkomen hebben tot 110% van het wettelijk minimum loon. Van Ast ontraadde de motie ‘met kracht’: ‘Het is mogelijk om met een aanvullende verzekering een vergoeding te krijgen voor de aanvraag van huishoudelijke hulp. In de hele Bollenstreek zijn slechts dertien mensen wie deze aanvullende verzekering aanvragen. Er is dus geen sprake van problemen op financieel draagvlak. Ik ben voorstander van lokaal maatwerk. Maar u zou beslissen dat een belangrijk deel wat een commerciële partij betaalt, nu door de gemeente Noordwijk betaald zou worden.’

Zijn woorden maakten geen indruk, want de motie werd in stemming gebracht en gesteund door de fracties van het CDA, de Progressieve Combinatie, VVD/JES en het commissielid Van der Aart (Puur Noordwijk).