Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 januari 2012

Foute verhuurmakelaars groeiende zorg in branche

AMSTERDAM – Louche verhuurmakelaars die de markt verpesten moeten hard worden aangepakt. Ook de mensen die gebruik maken van de diensten van verhuurmakelaars verdienen het om beter beschermd te worden. Daarom zijn de belangrijkste partijen op dit gebied bijeen gekomen om actie te ondernemen. Het initiatief werd genomen door Alex Faraco, algemeen directeur van 123Wonen en Martin Grannetia, directeur van Netwerkwonen.nl.

Tijdens een speciale vergadering bespraken zij samen met vertegenwoordigers van Vastgoedmanagement Nederland, Vastgoedbelang, VBO Makelaar, NVM en Woonfraude de perikelen op de verhuurmakelaarsmarkt. Exacte cijfers zijn er niet, maar de aanwezigen waren het erover eens dat jaarlijks duizenden mensen slachtoffer worden van een verkeerd gelopen verhuur van hun woning. Soms is dit de fout van de bemiddelende verhuurmakelaar, maar vaak ligt de schuld ook bij criminele personen en organisaties die de huurwoning gebruiken voor illegale praktijken. Het pand wordt dan gebruikt voor onfrisse zaken als een wietplantage. Zodra zo’n plantage wordt ontdekt door de politie, dreigen onschuldige huiseigenaren meegesleurd te worden in een gerechterlijk traject.

Al gauw waren de experts het eens dat het opzetten van een nieuw keurmerk een stap in de goede richting kan zijn. Verhuurmakelaars die geen goede screening van potentiële huurders uitvoeren, kunnen niet onder een dergelijk keurmerk vallen. Aan de andere kant staan maar weinig verhuurmakelaars te springen om extra kosten te maken voor het mogen voeren van een dergelijk keurmerk. Ook blijkt de komst van een ‘universeel’ keurmerk, gedragen door alle partijen op korte termijn niet haalbaar.

Kees Vlaanderen, NVM beleidsstrateeg, pleitte voor het instellen van goede procedures en permanente educatie voor de verhuurmakelaars. Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar, ging een stap verder: ‘Het probleem dat mensen slachtoffer worden van een fout gelopen verhuurbemiddeling moet opgelost worden. Daarom moet een beroepscompetentieprofiel worden opgezet, met richtlijnen waar een verhuurmakelaar aan moet voldoen. Dan gaat het niet alleen om permanente educatie, maar ook toetsing op vakkennis, afbakening van de werkzaamheden en de certificering. We willen dit in 2012 realiseren. Als alles geregeld is, kunnen we fout opererende bureaus onder het tuchtrecht plaatsen op het moment dat de consument slachtoffer wordt.’