Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 januari 2012

Snijden in feesten

NOORDWIJK – De gemeente gaat drastisch snijden in het subsidiëren van feestjes en partijen. Tot nu toe was het gebruikelijk dat Noordwijk intensief meebetaalde aan evenementen als het bloemencorso, veteranendag en het afscheid van wethouders. In de huidige economische tijd kijkt het college scherp naar iedere mogelijke vorm van bezuiniging. Tijdens de vergadering van de commissie Bestuur, Beheer & Werken, Welzijn van dinsdag 10 januari moeten de raadsleden hun oordeel geven over het collegevoorstel om 48.000 euro te besparen op dit soort feestelijke uitgaven.

Voor het onderhouden van relaties is het belangrijk om te delen in de kosten, maar het kan best een pondje minder. Of in dit geval 48.000 euro minder. Zo worden de sponsorbijdragen voor het Bloemencorso Bollenstreek en het Rijnsburgs bloemencorso verlaagd naar 6.000 euro. Dat levert een besparing op van respectievelijk 7.000 euro en 15.000 euro. Voortaan moeten afscheid nemende wethouders het doen met een receptie; de symposia die hiervoor in het verleden opgezet werden hebben afgedaan. Dit bespaart de gemeente 6.800 euro per vertrekkende wethouder.

Bij de eerstvolgende kroonjaarviering van 5 mei in 2015 stelt het college voor om geen geld te reserveren voor het organiseren van een muziekfestival (kosten in 2010 bedroegen hiervoor 33.000 euro). ‘Laat het initiatief, de organisatie en de bekostiging daarvan over aan de markt.’ Op de Veteranendag wil het college 11.000 euro bezuinigen, zo staat in het voorstel aan de commissie te lezen. ‘De veteranendag van Noordwijk heeft gedegen concurrentie van de hoofdviering van de veteranendag in Den Haag.’ Wel wil de gemeente de traditionele ontvangst in het gemeentehuis in stand houden. De gemeente stopt volledig met het organiseren van ontvangsten voor andere organisaties, instellingen en verenigingen. Wat de catering betreft: tot nu toe werd dit uitgevoerd door één specifieke cateraar. De gemeente wil de opdrachten voor het cateren van evenementen aanbesteden en hoopt zo de kosten nog extra te kunnen beperken.