Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 februari 2012

Bomen over rotonde


LISSE – Voor de vele duizenden Lissers die (zeer) regelmatig gebruik maken van het kruispunt Ruishornlaan – Uitermeer organiseerde de gemeente dinsdag 17 januari een participatiebijeenkomst. Doel was om de inwoners vanaf het begin te betrekken bij de aanleg. Daarom was het jammer dat slechts veertien mensen de moeite namen om op te komen dagen.

Ambtenaar Ed Rodewijk liet onder toezicht van wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) weten dat ‘ongevallencijfers laten zien dat de verkeersveiligheid in het geding is’ op die locatie. Ook bereiken de gemeente regelmatig klachten over het verkeer. De aanleg van een rotonde is volgens de gemeente daarom ook dringend noodzakelijk. Over de wijze waarop de rotonde wordt aangelegd, konden de inwoners geen invloed uitoefenen. Wel kregen ze de mogelijkheid om zich te uiten over de bomen, het straatmeubilair en een eventuele uitbreiding van het minimumaantal van 49 parkeerplekken. Ook de visies over de in- en uitgang van het dichtbij gelegen parkeerterrein waren zeer welkom.

De belangstellenden werden over twee groepjes verdeeld. Met behulp van een grote kaart gingen ze met elkaar de discussie aan over de uitdagingen voor de omgeving die de rotonde zal veroorzaken. Zo werd de wens geuit om de huidige bomen niet te kappen, maar te verplaatsen. ‘Maak van de Vivaldistraat een eenrichtingsweg’, suggereerde het ene groepje. ‘Dat verhoogt de overzichtelijkheid bij het oversteken’. Enkele anderen zagen echter het liefst dat de hele Vivaldistraat voor al het verkeer zou worden afgesloten. Dat zit er echter niet in, zo werd die avond duidelijk, omdat de Vivaldistraat een belangrijke ader is voor de doorstroming van het verkeer.

Grote steun was er voor het uitbreiden van het aantal parkeerplaatsen. Een terrein ter hoogte van Van der Hulst werd hiervoor aangewezen, maar ambtenaar Herman Droog wees dit van de hand: ‘Dat gebied moet vrij blijven in verband met de doorstroming van de rotonde.’ Vervolgens werd gekeken of niet een paar bomen aan de Vivaldistraat konden verdwijnen om ruimte te maken voor parkeerplekken.

Na afloop van de discussies werden alle aanwezigen hartelijk bedankt voor hun inbreng. De komende maanden worden alle ideeën uitgewerkt in een concreet plan. Na de noodzakelijke bezwaartermijnen en het definitieve akkoord van de politiek zou de rotonde Ruishornlaan – Uitermeer er in het voorjaar van 2013 moeten liggen.