Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 april 2012

Lot Wereldwinkel aan zijden draadje

LISSE – Een subsidie van 8.000 euro voor de Stichting Wereldwinkel. In deze tijd van ernstige bezuinigingen heeft de gemeente nog wel geld over voor deze winkel die een financieel tekort heeft. Het college van burgemeester en wethouders vraagt toestemming aan de gemeenteraad om die 8.000 euro aan de Stichting Wereldwinkel te mogen doneren, zo bleek dinsdag 3 april.

De Wereldwinkel heeft een structureel financieel tekort. Uit gesprekken met de gemeente is naar voren gekomen, dat er geen mogelijkheden zijn om dat financiële tekort te verkleinen. Ook het verplaatsen van de winkel naar een (duurdere) A-locatie om meer bezoekers te trekken, is niet mogelijk. De Wereldwinkel heeft geen winstoogmerk en de verkopers in de zaak doen dit op vrijwillige basis.

Voor de huidige locatie betaalt de winkel een huur van 18.000 euro. Het liefst zou de Wereldwinkel op een A-locatie staan, met huurkorting. Maar dan nog zou de Wereldwinkel 60.000 euro huur moeten betalen; een onmogelijk bedrag voor deze zaak. De gemeente heeft ook gekeken of de Wereldwinkel op een andere manier geholpen kan worden, dan een subsidiebedrag. Bijvoorbeeld door het kopen van veel producten die in de Wereldwinkel staan. ‘Het aanbod van de Wereldwinkel blijkt niet conform de vraag van de gemeente’, zo stelt een ambtelijk verslag.

Als de gemeenteraad niet instemt met de 8.000 euro subsidie, wordt het besluit genomen dat de winkel per 1 juli ophoudt te bestaan, zo blijkt uit de ambtelijke stukken: ‘Het wel of niet toezeggen van financiële ondersteuning door de gemeente zal bepalend zijn voor het voortbestaan van de winkel.’