Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 mei 2012

De ISD van zes miljoen

LISSE – De gemeente betaalt in 2013 ruim zes miljoen euro aan de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD). Zo luidt het voorstel dat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad gaat voorleggen. Binnen de regio maakt een aantal gemeenten gebruik van de diensten van de ISD; iedere gemeente betaalt een deel van de kosten. De kosten zullen de komende jaren stijgen, zo bleek dinsdag 8 mei.

Vorig jaar gebeurde het vaker dan ooit dat mensen een beroep deden op de diensten van de ISD. Of het nu ging om een uitkeringsaanvraag, re-integratie, schuldhulpverlening of het bemachtigen van een scootmobiel. Sinds 2009 stijgt het aantal mensen dat afhankelijk is van de bijstand en die stijging zet zich ook in 2013 voort. Dit verklaart mede het ISD-verzoek aan Lisse om ruim zes miljoen euro bij te dragen. Maar bij dit bedrag hoeft het niet te stoppen in 2013, zo blijkt uit een ambtelijk stuk. ‘De begroting 2013 is opgesteld op basis van het huidige beleid en de nu bekende budgetten. Er is geen rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen. Er komen grote veranderingen op het gebied van de sociale zekerheid, waaronder de overgang van bepaalde taken uit de AWBZ naar de gemeenten. Dit kan mogelijk grote gevolgen voor de ISD hebben.’