Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 mei 2012

Gemeente vol met problemen

LISSE – Het gevoel van onveiligheid blijft hoog bij de inwoners, ondanks het feit dat de criminaliteitscijfers dalen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Integrale veiligheidsmonitor 2011’, dat dinsdag 8 mei openbaar werd gemaakt. Aan het onderzoek deden 459 inwoners mee.

De Lissenaren zijn kritisch over het onderhoud van de wegen, de speelplekken en de verlichting; een magere 6,1 is het cijfer waar de gemeente het op dit vlak mee moet doen. De leefbaarheid wordt wel beoordeeld met een 7,4. De drie belangrijkste buurtproblemen zijn volgens de geënquêteerden: te hard rijden, parkeeroverlast en hondenpoep.

Het is voor veel mensen fijn dat er minder rommel op straat ligt, bushokjes niet zo vaak vernield worden en dat muren minder beklad worden ten opzicht van 2008 (de vorige keer dat dit onderzoek gehouden werd). Opvallend is, dat (de ergernis aan) hondenpoep veel minder belangrijk is geworden. In Lisse voelt maar liefst 22% van de inwoners zich wel eens onveilig. Meer dan een kwart van de mensen is in 2011 slachtoffer geworden van een of meer delicten. Bij zes procent ging het om een geweldsdelict en bij veertien procent om een ‘vermogensdelict’. Maar liefst twaalf procent meldt dat ze slachtoffer zijn geworden van vandalisme. Minder dan de helft van de respondenten (41%) is tevreden over het functioneren van de politie in de woonbuurt.

De gemeente stelt in een reactie op de uitkomsten, dat een aantal wegen de laatste jaren zijn ingericht volgens het programma ‘Duurzaam Veilig’. Het gaat hier met name om wegen rondom scholen. Er zijn geen hotspots, waar bovenmatig veel ongevallen plaatsvinden. Wat betreft de parkeeroverlast zijn twee gemeentelijke opsporingsambtenaren (goa’s) bijna dagelijks actief om mensen te bekeuren die vergeten om hun blauwe kaart te gebruiken. Nu er een aantal parkeerplekken bij zijn gekomen in de wijken De Blinkerd en Vrouwenpolder, overweegt het bestuur om het parkeerhandhaven uit te breiden en de mensen minder met waarschuwingen weg te laten komen.

Hondenpoep aanpakken, blijkt een lastige klus. Zowel letterlijk als figuurlijk. Probleem is dat het niet ruimen van hondenpoep ook echt gezien moet worden door een goa. De gemeente wil nu kinderen inzetten om inwoners aan te spreken op het niet opruimen van hondenpoep rondom speelplekken. Dit project gaat ‘Politiekids’ heten. Omdat er relatief veel rommel op straat ligt, gaat de gemeente kijken of er voldoende afvalbakken staan en of ze wel op de juiste plek staan.