Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 mei 2012

‘Het maximale haal je nooit’

LISSE – Door de bezuinigingen op de Stichting Welzijn Ouderen Lisse (SWOL) zou er minder betaald personeel moeten komen. De medewerkers hebben de handen echter ineen geslagen en ze hebben het initiatief genomen om enkele uren minder te werken. Hierdoor hoeven er geen gedwongen ontslagen te vallen. Deze mededeling deed SWOL-voorzitter Joost Kuurman. Dinsdag 17 april presenteerde hij samen met wethouder Adri de Roon (D66) en SWOL-directeur Astrid Verkerk het onderzoeksrapport ‘Perspectief SWOL/Ouderenwerk Lisse’.

De gemeente heeft voor dit jaar een lager subsidiebedrag vastgesteld; een besluit waar de SWOL het niet mee eens was. Voor het eerst in haar bestaan diende deze organisatie dan ook een officieel bezwaar in. Naar aanleiding van dat bezwaar is het trainings- en adviescentrum Tracé ingeschakeld om te onderzoeken hoe de uitvoering van het ouderenwerk het beste door de SWOL kan gebeuren. Naar aanleiding van dat onderzoek hebben de SWOL en de gemeente elkaar gevonden; de SWOL trekt haar bezwaren tegen de subsidieverlaging in en de gemeente biedt de SWOL nog een jaar ondersteuning voor het verandertraject. Ook de circa 30.000 euro aan kosten om het overtallige personeel af te laten vloeien worden door de gemeente vergoed.

Kuurman licht hierover toe: ‘De SWOL maakt zich sterk voor de potentieel kwetsbaren en de randactiviteiten die we in het verleden deden zijn merendeels overgenomen door de Stichting Paraplu. Nu hebben we minder administratie, dus ook minder werk. Winstpunten in de nieuwe situatie zijn dat we onze servicedienst uitbreiden, het adviesnetwerk versterkt wordt en er voor de medewerkers helderheid en transparantie is. Minpunt is dat we 0,7 fte (28 uur per week) af laten vloeien. Vanuit het solidariteitsprincipe gaan daarom drie medewerksters vrijwillig terug in hun aantal uren.’ Uit het onderzoek blijkt, dat de personeelskosten inderdaad omlaag moeten van 271.230 euro naar 221.000 euro.

Is de SWOL blij met dit resultaat? ‘We hebben geprobeerd maximale middelen voor de ouderen te creëren. Het resultaat is met name voor kwetsbare ouderen goed; het maximale haal je nooit. We gaan ons bijvoorbeeld bij de huisbezoeken concentreren op de ouderen tussen 75 en 80 jaar en niet op de mensen die wat jonger van leeftijd zijn.’