Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2012

‘Hier Geen Wieken’


SASSENHEIM – ‘Een historische molen is prachtig, maar niet als die op tien meter van ons huis staat, midden in het dorp.’ Nu de plannen voor het plaatsen van wieken en een balustrade op de molenstomp de Speelman in een steeds verder gevorderd stadium komen, heeft een aantal omwonenden zich verenigd in de actiegroep ‘Hier Geen Wieken’. Ze hebben al 150 handtekeningen verzameld tegen het weer opbouwen van de molen en presenteren die handtekeningen in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 10 mei.

Ronald Sira, Cynthia Lagendijk, Tanja en Eric Duinhoven zijn initiatiefnemers van ‘Hier Geen Wieken’ en ze leggen uit waarom. ‘Toen we hier kwamen wonen, stond deze mooie molenstomp er al; net als de ruim 130 jaar daarvoor’, aldus Lagendijk. ‘Deze molen heeft maar 36 jaar wieken gehad, dus vanuit cultuurhistorisch oogpunt is dit gebouw waardevoller zonder dan met molenwieken.’ Ze ageren tegen de plannen van de stichting ‘De Molen van Sassenheim’, die sinds 1993 eigenaar is van de Speelman. Toen al was het doel om de molen voor het jaar 2023 in haar ‘oude glorie’ te herstellen. Maar latere bestemmingsplannen gaven aan dat de maximale bouwhoogte in dat gebied 15 meter is; wanneer de molen weer wieken zou krijgen, gaat het gebouw maar liefst 35 meter de lucht in. Dat is ruim drie keer zo hoog als de stomp nu is.

De gevoelens zitten diep bij de actievoerders. ‘Ik vind een molen prachtig in een open landschap, dus pak ‘m op en gooi ‘m in een weiland. In de Kaag en Braassem of in de Roodemolenpolder is genoeg ruimte; zet de Speelman daar maar neer’, zo suggereert Tanja Duinhoven. ‘Dan is iedereen tevreden; wij behouden onze privacy en rust en de molen kan weer opgebouwd worden.’ De bewoners maken zich niet alleen zorgen om de wieken die gaan zorgen voor slagschaduw (Sira: ‘Als dat ding draait, wordt je moe van de schaduw die continue over m’n huis raast’) en het geluid. De geplande omloop van vier meter breed is voor de actiegroep ook onacceptabel. ‘Dan staan mensen op tien meter afstand mijn slaapkamer in te kijken!’

De vier beseffen dat buitenstaanders hun wenkbrauwen wel eens optrekken tegen hun actie. Wat kan iemand nou tegen een mooie historische molen hebben? Eric Duinhoven: ‘Maar als ze zelf een molen op tien meter voor hun deur hebben, met mensen die bij hun naar binnen kijken, dan zouden ze ook tegenstander zijn. Om nog maar te zwijgen over het brandgevaar; het plan van aanpak van stichting ‘De Molen van Sassenheim’ geeft niet voor niets aan dat de molenwieken tijdens oud en nieuw nat gehouden moeten worden.’ Het is de nachtmerrie van Sira: ‘Als zo’n brandende molen omdondert, komen de wieken boven op mijn huis.’

Liever zien de actievoerders dat het geld om de plannen rond te krijgen voor de herbouw wordt besteed aan het behoud van een Voorhoutse vestiging van de bibliotheek. ‘De mensen van de stichting ‘De Molen van Sassenheim’ zijn over het algemeen wat ouder.. Wie neemt hun taken als zij dat niet meer kunnen; wat gebeurt er dan met die molen? Vrijwilligers die zich iedere week voor zo’n molen inzetten, zijn namelijk moeilijk te vinden.’ Inwoners die de actiegroep steunen, kunnen een email sturen naar: verhgw@gmail.com.