Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2012

Verzakkingen door rioleringswerkzaamheden


VOORHOUT – Een aantal bewoners in de Waterlelieweg maakt zich grote zorgen om plotseling optredende scheuren in hun huizen en verzakkingen van de buitentegels. De oorzaak voor deze problematieken is te wijten aan de rioleringswerkzaamheden in de straat. Er is teveel grondwater weggepompt, waardoor op een aantal plekken de grond is gaan zakken. De gemeente erkent het probleem en bewoners van de oneven nummers schakelen verzekeringsmaatschappijen in.

Tijdens het Paasweekend heeft een waterpomp enthousiast het grondwater verwijderd, om de aanleg van nieuwe rioleringspijpen mogelijk te maken. Maar omdat er geen toezicht was, lijkt het erop dat teveel water is weggehaald, wat nu de schades veroorzaakt. De bewoners willen alleen spreken op basis van anonimiteit. Ze willen de onderhandelingen met de gemeente over de schadeprocedure niet verstoren of zijn ook met andere activiteiten in gesprek met het gemeentebestuur. Wel bevestigen ze de scheuren, verzakte tegels en klemmende deuren. De bewoners hebben brieven geschreven naar de gemeente en in een reactie erkent een woordvoerder de schadeperikelen. Onderzocht wordt of die door de rioleringswerkzaamheden zijn veroorzaakt. Het gevolg is, dat de Waterlelieweg verstoken blijft van nieuwe riolering.

De gemeentelijk woordvoerder stelt onder meer: ‘De gemeente is begin januari gestart met werkzaamheden in verband met de aanleg van een hemelwaterriool in de Bloemenschans en de Waterlelieweg in Voorhout. Voor de start van de werkzaamheden is er door een extern adviesbureau een analyse gemaakt en zijn er berekeningen toegepast naar de bodemgesteldheid, bodemgelaagdheid, grondwaterkwaliteit en grondwaterniveaus.Woningen en schuurtjes op funderingspalen kunnen eigenlijk niet verzakken. Er is een kans dat niet-onderheide aanbouwen kunnen verzakkenOok kunnen voor- en achtertuinen wat verzakken.’

Ze vervolgt: ‘Tijdens de werkzaamheden aan de Waterlieweg is geconstateerd dat er wat verzakkingen optraden ten gevolge van de bronnering. Enkele bewoners hebben lichte schade gemeld bij de gemeente. Als blijkt dat deze schade is veroorzaakt door de werkzaamheden, dan zal vanuit de verzekering van de gemeente een deskundig team een schadevaststelling opmaken.Inmiddels heeft de gemeente besloten om een gedeelte van het rioolwerk aan de Waterlelieweg niet uit te voeren om zo eventuele verdere schade te voorkomen. Dit heeft verder geen gevolgen voor het functioneren van het overige rioolstelsel.’

De werkzaamheden zijn inmiddels hervat vanaf de Bloemenschans ter hoogte van huisnummer 106. Gezien de omstandigheden aan de Waterlelieweg is voor het vervolg van de werkzaamheden een andere werkmethode gekozen met betrekking tot het verlagen van het grondwater.