Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2012

Fietsers nog niet verbannen uit Kanaalstraat

LISSE – Een motie om op de zaterdagen, koopzondagen en donderdagavonden een fietsverbod in te stellen op het winkelcentrumgedeelte in de Kanaalstraat, redde het niet tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 11 september. De motie werd tegengehouden door D66, VVD en PvdA, die het onderwerp nog verder willen bespreken tijdens een volgende vergadering. Ondertussen blijven de komende tijd de fietsen en bromfietsen tussen het winkelend publiek doorscheuren.
Fractievoorzitter Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) diende namens zijn partij, het CDA en de SGP/ChristenUnie de motie in en stelde: ‘Op dat weggedeelte is het erg druk met voetgangers en peuters rennen de straat op om van het ene naar het andere speeltoestel te gaan. De straat zelf is ook als winkelgebied ingericht. Zet er verbodsborden neer; dat leidt er in ieder geval toe dat er minder fietsers door de Kanaalstraat zullen gaan.’ Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) vulde aan: ‘Het college wil het winkelcentrum op de kaart zetten. Dan is het goed voor het winkelend publiek dat er niet fietsers doorheen crossen. Het is ten faveure van het winkelcentrum en daar moeten we allemaal blij mee zijn.’ Waar het gaat om handhaving om het (brom)fietsverbod ook daadwerkelijk uit te voeren, willen de partijen wachten tot hier financien voor gevonden zijn.
En op dat punt werd de motie dan ook direct aangepakt door D66, VVD en PvdA. Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) vroeg zich af of er wel sprake is van een serieus veiligheidsprobleem. ‘Verzoeken van individuele burgers hebben mijn fractie niet bereikt. De oproep van Nieuwenhuis is enigszins gedramatiseerd. Leid de discussie naar de feiten en inventariseer de situatie in de Kanaalstraat met de handhavers. De politie heeft dit niet als prioriteit en dan komt het op de eigen handhavers terecht. Dat kost extra en dit moeten we heel goed in een commissie met elkaar bespreken, met bijdragen van politie en andere ervaringsdeskundigen. Op deze wijze een motie indienen spreekt mijn fractie niet aan.’

Gemeenteraadslid Willem Loos (VVD) vulde aan: ‘We staan in principe sympathiek ten opzichte van deze motie en onderkennen het probleem. Maar een verbod wat niet te handhaven is, is een non-verbod. We stemmen niet in, want we willen niet ingaan op individuele waarnemingen. Laten we het behandelen in de commissie.’ Wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) liet weten: ‘Fietsers trekken zich in de praktijk niet zoveel aan van verbodsbepalingen. Er is een grote mate van zelfregulering. Als een combinatie mogelijk is, wordt daar ook gefietst en als een combinatie niet mogelijk is, wordt er nauwelijks gefietst. De praktijk is dat er bij hoge voetgangersaantallen weinig gefietst wordt, maar de routes in de Kapelstraat en Kanaalstraat zijn aantrekkelijk voor (brom)fietsers. Een verbod is niet handhaafbaar. Bijna-botsingen zullen daar wel voorkomen, maar ons is er niets over bekend.’ De motie werd in stemming gebracht, waarna de stemmen staakten (9 – 9); het onderwerp komt terug in de volgende commissievergadering.