Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2012

Beste jongetje van de klas

HILLEGOM – De gemeente doet het vanuit financieel oogpunt gezien geweldig. Dit is de conclusie die getrokken kan worden naar aanleiding van een door het bureau BMC uitgevoerde stresstest. De vlag kan dus hoog in de top.

Hillegom mag zich rekenen tot de top 10 van best presterende gemeenten van Nederland. Weliswaar heeft de gemeente in 2016 een klein tekort op de begroting, maar dat is volgens BMC-adviseur Peter Beumer geen enkel probleem. ‘De gemeente heeft een reservepot en geen staat van leningen. U bent met uw inkomsten voor slechts 50% afhankelijk van het Rijk. Er zijn gemeenten waar dat percentage boven de 80% zit. U hebt geen schuld; er zijn maar een paar gemeenten in Nederland die dat willen hebben en van alle gemeenten in Nederland neemt u de zevende positie in.’

Gemeenteraadslid Snuif wilde weten hoeveel beter Hillegom het doet dan de andere Bollengemeenten. Ze werd op haar wenken bediend door wethouder Ton van Rijnberk. ‘Lisse staat op plaats 92, Teylingen op nummer 108, Noordwijk is 112de, Noordwijkerhout bezet plaats 314 en Katwijk staat op 362. Wees dus trots op uzelf!’ De raadsleden keken elkaar met brede grijnzen aan. De wethouder informeerde dat in ieder geval de komende jaren voorzieningen als de bibliotheek, school en zwembad in stand gehouden worden. Wel stapelen donkere wolken zich op: ‘Het Rijk gaat door met bezuinigen en we zitten met een aantal onzekerheden. De crisis duurt voort en de consumenten besteden niet. Hoe gaat het met de euro en welke regering krijgen we?’

Twee concrete zaken die de financiën van de gemeente bedreigen, kon Van Rijnberk noemen. Wellicht moeten alle gemeenten verplicht hun geldreserves onderbrengen bij het Ministerie van Financiën. Dan ontvangen de gemeenten een heel lage of zelfs geen rente. Ook het afschaffen van de precariorechten kan Hillegom veel geld schelen: nu wordt ieder jaar 740.000 euro voor deze toeslag op de kabels van energiemaatschappijen geïncasseerd.