Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 oktober 2012

Joodse oorlogsslachtoffers worden herdacht

NOORDWIJK – Maar liefst twintig Joden zijn in de tweede wereldoorlog gedeporteerd en vermoord door de Duitsers. Onder hen was een compleet gezin uit de Piet Heinstraat met een kind van één jaar. Al jaren staat er een oorlogsmonument aan de Oude Zeeweg / Rembrandtweg, maar zes Noordwijkers willen hiernaast een gedenksteen oprichten voor de Joodse oorlogsslachtoffers.

Geek Slats is bekend van zijn boek ‘Noordwijk in de jaren 1940 – 1945’ en hij heeft samen met Wim van der Lee, Wim Kleijn, Dorine Holman, Arend Dubbelaar en Willem Baalbergen het initiatief genomen om een gedenksteen te realiseren. Tijdens de oorlog zijn tientallen Joden (al dan niet door verraad) opgepakt en gedeporteerd. Van die in de eerste maanden van 1943 gedeporteerden, kwamen maar enkele terug. Twintig van hen vonden de dood in vernietigingskampen.’

Deze zwarte bladzijde uit de Noordwijkse geschiedenis moet niet weggedrukt worden, zo oordelen de initiatiefnemers. Zij hebben zich verbonden in het Comité Gedenkteken Joodse Slachtoffers en starten een inzamelingsactie om 5.000 euro bij elkaar te krijgen. De gemeente wil namelijk wel de realisatie van een ‘stijlvolle, eenvoudige steen’ mogelijk maken, maar geen geld er aan bijdragen.

De Noordwijkers roepen alle Noordwijkers op een financiële bijdrage te leveren op bankrekening 1493.48.991 ten name van De Oude Dorpskern, onder vermelding van ‘Gift Gedenkteken’. Ook kunnen steunverklaringen gemaild worden naar monumentnoordwijk@gmail.com. Als voldoende geld wordt ingezameld, kan het gedenkteken op 4 mei 2013 onthuld worden naast het al bestaande oorlogsmonument.

1 Comments:

At 5:47 p.m., Anonymous Anoniem said...

Op het Noordwijkerduin (de Willem vd Berghstichting) is ook een herdenkingsmonument voor de vermoorde Joden uit de inrichting van toen.

 

Een reactie posten

<< Home