Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2012

Foreholte is baas boven baas


VOORHOUT – Als enige club in de wijde regio werd Voetbalvereniging Foreholte door de KNVB in het zonnetje gezet. Het vijf jaar geleden opgezette interne programma om meer leden op te leiden tot scheidsrechter is een overweldigend succes.

Scheidsrechter Kevin Blom kwam persoonlijk kijken hoe de club ervoor gezorgd heeft dat maar liefst 85 leden zich inzetten om alle Foreholte-wedstrijden te fluiten. En hij was onder de indruk: ‘Ik geef de club een grote pluim en ben trots op wat hier georganiseerd wordt.’ In heel Nederland hebben maar twaalf clubs zich op het vlak van deze scheidsrechtersopleiding onderscheiden en zelfs ten opzichte van deze verenigingen scoort Foreholte uitstekend. Blom: ‘Ik heb vanochtend Waddinxveen bezocht, maar nu ik hier ben geweest besef ik dat je nog altijd baas boven baas hebt.’

Hij vervolgt: ‘Dit is een voorbeeld van een club die het fantastisch weet te organiseren. Jullie hebben een goede opleiding en een goede begeleiding. Beide elementen zijn van cruciaal belang, want bij het voetbalspel moeten niet alleen de spelers het naar de zin hebben, maar ook de scheidsrechters, het publiek en de trainers. Ik hoop dat het voorbeeld van Foreholte zich als een olievlek zal uitspreiden naar de andere clubs in de regio.

Doel van de KNVB is om in 2014 alle 30.000 wedstrijden per week te laten leiden door opgeleide scheidsrechters, die allemaal in een herkenbaar tenue, fit en goed opgeleid fluiten. Of dat gaat lukken, valt nog te bezien, maar Foreholte heeft op dit vlak in ieder geval een uitstekende voorbeeldfunctie. Blom sneed een feestelijke taart aan samen met jeugdscheidsrechter Yodi (12). Daarna vertelden enkele scheidsrechters wat hen bezielt om leiding te geven aan voetbalwedstrijden.

‘Ik vind het leuk om kleine kinderen te zien rennen’, lieten enkele van de tienerjeugdscheidsrechters weten. Robin (13): ‘Als voetballer weet je niet wat de scheidsrechter beleeft, maar als scheidsrechter weet je wel hoe het is om te voetballen.’ De aanwezige scheidsrechters werden door Blom getest op hun kennis. Waar moet een scheidsrechter staan bij een hoekschop? Wat doe je met problemen? De tiener Nick vertelde: ‘Bij een wedstrijd luisterden de spelers wel naar een toeschouwer en niet naar mij. Dat was een nare ervaring.’ Blom tipte: ‘Foreholte heeft vier begeleiders; maak gebruik van ze en laat hen ingrijpen!’ Thomas (12) liet weten dat hij geniet van het scheidsrechter zijn: ‘Vanochtend heb ik ook gefloten en het ging goed; er was geen gezeur!’