Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 oktober 2012

Miljoenen extra verliezen op grondexploitatie

OEGSTGEEST – Toen er nog geen donkere wolken aan de huizenhemel stonden, schatte het college van burgemeester en wethouders in, dat er in 2012 voor 204 miljoen euro aan woningen en 23 miljoen euro aan niet-woningen gebouwd zouden worden in Nieuw-Rhijngeest. In 2014 zou hier nog eens een WOZ-areaal van respectievelijk 95 miljoen euro en 11 miljoen euro aan toegevoegd moeten worden.

In de programmabegroting 2013 – 2016 blijkt dit prachtige dagdromen waren, maar dat de realiteit bikkelhard is. ‘Helaas zijn de verwachtingen rondom de grondexploitatie Nieuw-Rhijngeest niet uitgekomen en is de realisatie van nieuwe objecten in 2012 te verwaarlozen. De areaaluitbreiding is dan ook niet gerealiseerd, net zo min als de begrootte extra inkomsten uit OZB van 265.000 euro in 2013 en 388.000 euro in 2014 en daaropvolgende jaren.’

In Nieuw-Rhijngeest is nog maar 15% van het aantal woningen gerealiseerd en bovendien is de waarde van de woningen omlaag gegaan. De gemeente houdt er rekening mee dat de extra verliezen voor grondwaarde en vertraging van de bouw kunnen oplopen tot in totaal 6,5 miljoen euro. Dat is waar het gaat om de zogeheten Publiek Private Samenwerking en de restgrex (restant grondexploitatie). Maar het slechte nieuws houdt hier niet mee op. Bouwvertraging betekent een risico van hogere rentelasten in de grondexploitatie. Elk jaar vertraging van de verkopen betekent ongeveer 3,5 miljoen euro aan contante waardeverslechtering. Een risico in dit kader is de grondexploitatie voor het Nieuw-Rhijngeest onderdeel Langenakker. De tekorten hier kunnen oplopen tot 1,4 miljoen euro.