Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2012

Vlinders in het zonnetje


VOORHOUT – Vlinders zijn bijzondere dieren; je denkt er eigenlijk nooit aan, maar op het moment dat je er eentje ziet, geniet je van de pracht van zo’n gevleugeld wondertje. In Nederland fladderen 46 vlindersoorten rond, waarvan er negen bedreigd worden en veertien vlindersoorten zelfs ernstig bedreigd. De Groengroep van de Betrokken Voorhouters reikte zaterdag 13 oktober in de Boerhaavetuin prijzen uit aan drie winnaars die hun best hadden gedaan voor de vlinderprijsvraag en de mussenkleurwedstrijd.

Van het begin van de lente tot laat in de herfst zorgen vlinders voor plezierige en kleurrijke ontmoetingen in je tuin. Maar vlinders zijn heel gevoelige organismen, die ons iets vertellen over de toestand van de natuur. Ieder jaar worden vlinders geteld op de Dag van de Vlinder en zo wordt de (toe)stand van de vlinders in de gaten gehouden.

In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is er een Rode Lijst Dagvlinders uitgebracht. De afgelopen jaren is het aantal verdwenen soorten gelijk gebleven. De grote ijsvogelvlinder en tweekleurig hooibeestje zijn uit ons land verdwenen, maar hiervoor kwam wel twee soorten pimpernelblauwtjes terug. Maar er zijn wel meer ‘ernstig bedreigde’ soorten gekomen. Het gaat de laatste tien jaar erg slecht met de grote weerschijnvlinder, de kleine heivlinder en het veenhooibeestje. Het aantal ‘niet bedreigde’ vlindersoorten nam af van 29 naar 23.

Wel is er positief nieuws te melden: de koninginnenpage en gehakkelde aurelia rukken steeds verder op naar het noorden van het land. Ook houden terreinbeheerders meer rekening met vlinders en is er op bestuurlijk niveau meer aandacht voor de vlinders. Deze vlinders zijn namelijk belangrijke indicatoren voor de kwaliteit van onze natuur.

Ook op lokaal niveau worden de vlinders onder de aandacht gebracht. Tijdens de braderie konden alle voorbijgangers bij de stand van de Betrokken Voorhouters hun kennis over vlinders testen. Degene die de meeste vlinders kon opnoemen, was Marc van Dijk; hij ontving drie vlindertrekkende planten (dwergvlinderstruik, ijzerhard en dropplant) van Inger Lansen. Ook de bedreigde mussen worden lokaal geholpen; de Betrokken Voorhouters zijn in overleg met woningbouwcorporaties om meer mussendakpannen te plaatsen op de daken van woningen. De kinderen die de mooiste mussentekeningen maakten, waren Loïs Kromhout (4) en Syano van der Berg (6). Zij kregen respectievelijk een knuffelmus en een vogelgids voor kids.