Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2012

Aardperenpizza en aardappelpannenkoeken

NOORDWIJK – De tweede editie van de wereldaardappeldag werd zaterdag 24 november bezocht door circa tachtig mensen. In kwekerij en theedrinkerij Noordwijk Buiten toonden Han en Hannie Janson de vele verschillende en gevarieerde soorten aardappelen, die ze na vele jaren intensieve arbeid hebben kunnen kweken.

Het is al lang geleden, dat Nederland zichzelf echt een aardappelland kan noemen. Het oude schilderij ‘De aardappeleters’ is feitelijk al lang vervangen door ‘De rijstgenieters’, ‘Pizzavullers’ of ‘Pastasmikkelaars’. Doodzonde, vinden Han en Hannie, temeer omdat er nog zoveel te genieten valt van de aardappel. De bezoekers konden dan ook gratis proeven van de verschillende soorten: Crosne, Oca, Ullucus, Mashua en de aardperen. De Crosne smaakt ook ongebakken heerlijk fris, zo merkte de journalist. Aangemoedigd door deze positieve ervaring neemt hij ook een hapje van de Mashua. Na enige seconden voerde echter de sterke pepersmaak in alle hevigheid een aanval uit op de smaakpapillen.

Terwijl iets verderop de Argentijnse Annemarie Boel haar matekruidenceremonie toelicht aan de bezoekers, informeren Han en Hannie: ‘De aardappel komt helemaal terug op tafel. Je kunt er lekkere dingen mee maken, zoals aardappelpannenkoeken, aardappelsoep en aardperenpizza.’ Veel bezoekers blijven lang hangen op de kwekerij van bijzondere kruiden, gewassen en eetbare bloemen en komen erachter, dat er meer op de aardappelwereld is dan alleen binders en eigenheimers.

Bezoekster Elly Berg is enthousiast: ‘Ik heb al wat geproefd en de Mashua was heerlijk. Mensen zouden veel meer terug moeten naar de natuur, want de natuur geeft voeding en genezing. Het is super dat dit georganiseerd wordt, zodat mensen weten dat er iets anders is dan het geijkte aardappeltje.’